Momentka ze zápasu mezi Hradcem Králové (v bílém) a Českými Budějovicemi.

Momentka ze zápasu mezi Hradcem Králové (v bílém) a Českými Budějovicemi. | foto: Petr Lundák, MF DNES

První prohra sezony, Hradec v bitvě o čelo tabulky nestačil

  • 0
Fotbalisté FC Hradec Králové poprvé v nové druholigové sezoně prohráli. V bitvě o čelo tabulky nechali všechny tři body v Českých Budějovicích po jednoznačné prohře 1:4.

Čtvrtý pokus po přestávce zachránit nevydařený první poločas nevyšel.

Naopak, špatná první půle tentokrát pokračovala i po přestávce a deset minut po ní Hradečtí už věděli, že na druholigové body nedosáhnou. Právě v 55. minutě totiž dostali čtvrtý gól a skóre směřovalo k jejich debaklu.

V Českých Budějovicích totiž po poločasovém výsledku 0:2 dostali velmi záhy po zahájení druhého třetí a čtvrtý gól a bylo rozhodnuto. V utkání, v němž Hradec poprvé v sezoně prohrál a zároveň poprvé dostal více než jednu branku, na zvrat určitě neměl.

Přitom se v případě výhry mohl posunout do čela tabulky, místo toho ale první příčku přenechal soupeři. Tým Českých Budějovic jasně naznačil svoji sílu. Ačkoliv před sezonou zdaleka ne každý počítal s tím, že si oživí svoji nedávnou prvoligovou minulost, hned v jejím úvodu se zařadil mezi velké favority postupu.

„Domácí nás jasně přehráli v agresivitě, důrazu, byli hladovější po vítězství, byli všude dřív. My jsme si jen přijeli zahrát fotbal jako Brazílie,“ konstatoval kouč Hradce Karel Havlíček.

Podobně jako v předcházejících případech vsadil na vítěznou sestavu, tentokrát z pondělního derby s Pardubicemi, ale ta se mu za to příliš neodvděčila. Už od začátku byli domácí jasně lepší, v čemž je utvrdila i 12. minuta. Po rychlé akci po pravé straně přišel přesný centr do pokutového území a Čavoš poprvé překonal Ottmara.

„Věděli jsme, že jedeme na hřiště výborného týmu, který měl stejně bodů a stejné skóre, a myslím si, že jsme byli i dobře připraveni. Pak ale přijde první akce soupeře, první šance a my dostaneme gól ze situace, na niž jsme se připravovali,“ uvedl Havlíček.

Ottmar pak sice odolával až téměř do konce první půle, přesto ještě jednou inkasoval. Pět minut před přestávkou totiž v pokutovém území fauloval Peška a Táborský penaltu bezpečně proměnil.

Hradec tak šel poprvé v sezoně na přestávku s dvougólovým mankem a poprvé v sezoně mu přestávkový pohovor v kabině nepomohl. Naopak, za deset minut po ní bylo rozhodnuto. Nejprve totiž domácí v 52. minutě pěknou akcí donutili Marka Plašila k tomu, aby si vstřelil vlastní gól, a hned tři minuty poté si poradili sami.

Znovu po rychlé akci po straně se míč dostal k Mashike Sukisovi a ten neměl problém vstřelit čtvrtý gól Českých Budějovic. Oba góly padly po akci Peška. „Věděli jsme, že je vynikající, přesto nás hlavně z brejků trestal,“ litoval kouč.

Čtvrtý gól navíc odstartoval doslova exhibici, během následujících deseti minut si totiž Budějovičtí vypracovali čtyři velké šance. Naštěstí pro Hradec žádná neskončila gólem. Naopak čtvrtým gólem v sezoně se prosadil střelec Pázler a nepříznivý výsledek alespoň zmírnil.

Na sebrání z debaklu mají Hradečtí jen tři dny, Fortuna národní liga totiž pokračuje dalším kolem už ve středu. V jeho rámci na východ Čech přijede Viktoria Žižkov. A přijede v dobré náladě, v neděli totiž týmu Vítkovic nastřílela pět gólů.