- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Já vařím zvlášt hlavu,oberu maso. V hrnci dám vařit ořez a vnitřnosti,přidám cibuli a kořenovou zeleninu. Pak máslovou jíšku,vařím 10-15minut. Pak obrané maso a zelenou petrželku. Jen sůl,jinak žádné koření a osmaženou housku.Je výborná,stejná jako dělávala mamka i babička.
Hodně podobný recept mám od babičky, nedávám žádné koření, jen vývar z hlav, pak se postupně přidávají vnitřnosti, osmažená kořenová zelenina s cibulkou, obrané maso z hlav, nakonec jíška. Je to vánoční lahůdka.
Rybí polévku vařím pravidelně, ale jen jednou se mi podařilo jikry uvařit tak, aby byly měkké a daly se do polévky přidat. Téměř vždy mi ztvrdnou a jejich konzistence polévku dokáže chuťově vynikající polévku zcela znehodnotit. Nepomáhá ani mixování...
Nedokázal by mi někdo pradit, jak ty jikry správně uvařit?
Utřit nebo na hodně jemno nasekat.
Jednou z moznosti jak vylepsit vyvar je koupit vetsiho kapra ~4.5 kg a cast masa pouzit pro vyvar a hlavu vubec nepouzivat (hlavu je pro vareni je nutne dostatecne ocistit od slizu a oskrabat kuzi,...). Hlavu uriznout tak tesne, ze na ni nebude ani kus masa a vubec nepouzivat. Orezat bricho, ocas, plus pouzit jeste kus kapra. Ploutve vubec nevarit - ty oddelit a vyhodit. Dulezite je z casti kapra pred varenim polevky dukladne omyt sliz a na zaver i teplou vodou. Pouzit korenovou zeleninu,cibuli, klidne i cesnek, bobkovy list,... a po uvareni zeleninu a koreni vylovit a vyhodit. Do polevky se vlozi pri finalni uprave nova na nudlicky nastrouhana osmazena zelenina (staci mrkev a petrzel, je lepsi dele pomalu smazit na oleji, mrkev doda hezkou barvu a petrzel intenzivni vuni) a prida znovu koreni podle chuti. Kdyz mate jikry neni nutne polevku zahustovat - predpokladam, ze vyvar neni moc vodovy. U jiker pozor jestli moc nesmrdi rybinou (napriklad ty kupovane zmrazene mohou nacichnout v mrazaku od jinych ryb). Jikry je dobre pred varenim proplachnout a namocit na noc do studene vody (nekdo je maci v mlece, nekdo v citronove vode,...). Popripade jeste uvarit v zeleninovem vyvaru nechat odstat a precedit a pote zamichat do polevky na zaver.
Slizkost ryby nejlépe odstraníte tím, že jí posypete solí a doslova vydrbete. Na rybu používám nejméně 1kg, klidně i víc. Je to léty ověřený a nejjednodušší postup.