- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Proč není tá husa očištená od kořene peří,vždit tak je to jídlo jako blivajz,ved to ja vím dá dost roboty,ale kdíž nekdo chce chutné jedlotak to dá aj prácu!!!!!!!!!!!!!
Nemám čas luštit Váš podivný příspěvek - musím čistit husu!
Snad nebude vadit, když přidám fotku mé svatomartinské husy http://goo.gl/e5Ni0T byla moc dobrá
Koukám, že si dopřáváte
Nechcete se o oběd rozdělit s přítelem? Třeba se mnou?
Z tohoto receptu ma celkem radost CEZ apod. Je to blbost, staci 2-3hodky...
Předloni jsem si koupil 2 husy od sedláka jedna se s velkým sebezapřením dala jakš tak sníst. Druhá husa se pekla 6 hodin po šesti hodinách když jsem jí chtěl vyndat a otočit tak jsem do ní nezapíchl masovou vidličku ta byla gumová z festové gumy´. A to je onen sedlák mým sousedem naše pozemky spolu sousedí. Husu od sedláka jedině ve Francii. Jen pro ukázku každá francouzská kuchařská kniha v kapitole o kachnách píše kup kachnu u sedláka a ne v SUPERMARSCHE. Přesně 11.11. 13 přijede kamarád Frantík z Francie a přiveze HUSU. Hned 12 jde na pekáč. Úprava kofitováním. Je
Co je to supermarsche? To je nějak německy?
Protože máme husy doma. A tím pádem to není takovýhle chudáček jako na fotce, přešli jsme na tzv.pomalé pečení. Večer jí dáme do trouby na 70°C a ráno až vstanu, jí teplotu zvýšíme na 120°C a poslední hodinku pečení odklopíme pekáč a uděláme kůrčičku. Takhle děláme i celou krůtu. Maso je nevysušené a povede se to každé hospodyňce. Ale hodí se to jen na velké ptáky:-) pokud to má míň jak 4kg, tak to asi není tak nutné, ale ty naše 7-10kg holky prostě péct na vysokou teplotu 3h prostě nejde.
Já 5 kg husu nechávám přespat v troubě 14 - 16 hodin (kačenu o pár hodin míň). Kdysi dávno jsem zde našel přípravu:
Na obrazku bych rekl, ze to je kacena a ne husa, nebo silne tyrana husa, ktera nedostavala nazrat
Nejlepší husacie hody jsou v obci Grob na úpatí Malých Karpat na Slovensku. Kvůli tamějším specialitám se vyplatí si na Martinské husací hody zajet. Doporučuji si včas objednat a restauraci nebo v některém penzionu místo, bývá plno.
Ještě poznámka k diskusi o té tradici. Jako tradice je husa na Hod Boží totální nesmysl. Husy se vždy zabíjely před příchodem zimy, to je zhruba od poloviny října do poloviny listopadu (od sv. Havla po sv. Martina). S tím se taky kryla místní posvícení podle oblasti (Svatohavelské, Svatomartinské). Kde by se taky pásly? V prosinci na sněhu? Ono se totiž obecně muselo ctít vegetační období a krmit husy ještě do Vánoc bylo naprosto neproduktivní. Takže husa na Hod boží je možná nějaká rodinná tradice (posledních 30-40 let), ale rozhodně ne nějaká obecná tradice.
doplním, na Boží hod bejval bažant nadívanej...husa až když se za socíku nedařil v krámě koupit bažant
Jako každým rokem si užiji svátek s partou přítel, husičkou a svatomartinským vínem :-). Už se těším ...
Často nemáme ani na chléb, tak si žijí mnozí důchodci dnes.
Živoříme, valorizace 2014 je cynickým výsměchem. Prý to nevadí !
Že nemají na chléb ani buchty ... tak ať pijí víno a jedí kačenky a husy !
Připomínám vám to cosi z Angle ? .... co zde nikdy nemělo být : nezaměstnaný, žebrák, podvyživené hladovějící dítě, exekuce .... " = výdobytky kapitalismu "
jakože v socialismu nejsou nezaměstnaní a hladovějící? Btw očividně máš i na to abys platil připojení na internet, takže zase tak špatně na tom asi nebudeš...