Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z droždí, bez kvásku, takže by tu neměl být žádný problém.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pečeme už deset let doma kváskový chléb. Nejdříve v elektrické troubě v kovové formě vyrobené asi pro zmrzlinu. Lžíce oleje,1/4 l vody, sůl, cukr, 200 gr hl. mouky, 200 gr. žitné celozrnné, 100 gr. pšeničné celozrnné, 250 gr kvásku z celozrnné žitné a půl pytlíku 5gr sušeného droždí. Těsto se nechalo vkynout, potom znovu hnětlo a vykynout a uhníst a potom se dalo do formy a v troubě peklo. Nejdřív 250 a potom 170 st. Teď to samé pečeme v domácí pekárně, která si opakované kynutí zařídí sama. Důležité je, žitný kvásek do mouky za sucha vmísit, jako rozdrobit, že v ní skoro zmizí. Bez kvásku nemvluvte o chlebu, ale o nějaké nechutné buchtě. Zbytek kvásku zaprášíme žitnou moukou a dáme do ledničky, kde čeká na další pečení. Vytáhnout, nechat aklimatizovat v místnosti, přidat 100 gr žitnou, zalít teplou vodou, zaprášit žitnou, počkat až oživne, zopakovat a je připraven k použití.

0 0
možnosti
JV

Peci doma cheba z psenicne mouky a drozdi je absolutni ztrata casu. Jediny smysl ma zitny s primesy napr. spaldy a kvasku nebo podobne modifikace. Chce to ale znalosti, praci a cas. Vysledek stoji za to.

0 0
možnosti
JK

Když nemáte limetku dejte tam citró. Když nemáte citrón nedávejte tam nic;-)

0 0
možnosti
Foto

náhražka za kvásek, která ho však nikdy nenahradí

0 0
možnosti
IP

I74v61a35n 61P37a29p

20. 1. 2017 18:18

1.5 hrnek žitné

2 hrnky hladké pšeničné (může být i polohrubá)

droždí 3/4 nechat nejdřív vzejít v hrnku

lžička soli

kmín

lžíce sádla

uvařený brambor nastrouhat (může a nemusí být)

lžíce octa

dám do pekárny na rychlý chléb po upečení ještě zapnu na 10 min jenom na pečení záleží na pekárně

je to rychlé a když dojde doma chleba tak je to dobrá věc

1 0
možnosti
LG

Pekárnu na chleba jsem po půl roce provozu prodal. Je to hovadina, ve které pořádný chleba upéct nejde. Chleba z droždí není chleba. Nemyslete si, že když se pokusíte nahradit žitný kvásek octem, že to není poznat.

4 3
možnosti
LG

Předně:

Chleba z droždí NENÍ chleba. Chleda se dělá z žitného kvásku.

Měřit ingredience od oka je ta největší hovadina. Jedině díky přesným poměrům se mi po nějakých 2 letech a stovkách pokusů povedlo dosádnout na recept, kdy chleda vypadá jako chleba (skutečný nadýchaný bochník a ne nevzhledná placka), aniž používá člověk pečení v hrnci, pekárnu na chleba nebo podobné přiblblosti a berličky.

Jediný způsob, jak dosáhnete nadýchaného chleba je odhadnout správný okamžik, kdy je chleba akorát vykynutý. Ani ne málo, ani ne moc. K tomu potřebujete buď velkou zkušenost, abyste to poznali okem, nebo co nejpřesněji definované podmínky kynutí, které se ale v žádném receptu nedočtete. Pokaždé je to "tak nějak" a většinou blbě.

Jinak chleba jsem v obchodě nekupoval už minimálně rok a půl. Zásadně jen vlastní a v poslední době, po různých nezdarech, je čestvě upečený chleba pokaždé zážitek.

5 2
možnosti
PB

P27a50v44e21l 75B46í86n79a

22. 1. 2017 1:48

Tip - do kynoucího chleba 'vmáčkněte prst', pokud se těsto hned vrátí, je ještě brzo, pokud se nevrátí je pozdě - pokud se vrátí na půl cesty, je čas :)

2 0
možnosti
JN

Ahááá... konečně chápu, proč moje chleby bublinky ne a ne udělat, děkují :-) Nicméně komu stačí křehký chleba, nepotřebuje bublinkatý, tam stačí i hodina, vytvarovat bochánek a 20 minut, obojí v teple... Nejmíň 5 dní perfektní chlebík potvrzuju, stejně jako vlastnoruční zkušenost, že čím řidší těsto, tím lepší. Jen při pečení na plechu to teda má své limity :)))

1 0
možnosti
FN

Osvedcil se mi 2,5 cm tlusty pizza kamen.. Rozpalit na max cca pul hodiny a testo z osatky nezne vyklopit na nej..

100% chleba, bubliny akorat, ze se da namazat..

250g zitneho kvasku

460g bile prenicne

10g soli

Spetka kmina

230ml vlaz vody

5 0
možnosti
FN

Smichat a vse propojit, nechat v mise hodinku zakryte, pak hnetat cca 10 min a budete mit tuzzsi, nelepive testo - nelepi se moc na prst.

Pak na val hladkou, parkrat prelozit, osatku vysypat hladkou a bochanek vytvarovat do nej.

Kyne cca 4-6 hodin a pak 45 minut na max na pizza kameni v bezne troube.

Chleba vam nebude plesnivet a v uterce vydrzi 5 dni bez ztraty kvality.

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvě gorilí mimina v Zoo Praha jsou úžasná. Mobi se vozí, to menší půjčuje

25. dubna 2024

Dvojnásobná radost z narození zdravých mláďat goril nížinných panuje v Rezervaci Dja Zoo Praha už...

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Zrádná krása. Toxiny chrání rostliny před sežráním, člověka mohou zabít

27. dubna 2024

Premium Toxiny v rostlinách je chrání před živočichy, kteří by je chtěli sníst. A ublížit mohou i lidem....

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....