Sudy, v nichž zraje proslulý filipínský rum. | foto: Archiv UPB

Tajemství chuti je skryto v sudech. Filipínský rum využívá aroma bourbonu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Lány cukrové třtiny, vodní buvoli a strašlivé vedro. Redaktor týdeníku 5plus2 vyrazil na filipínský ostrov Negros za výrobou tamního proslulého rumu. Zjistil, že tajemství jeho chuti je skryto v sudech, ve kterých zraje.

Když po dvaceti hodinách letu vystoupíte ve filipínské Manile, udeří vás obrovské vedro. A hluk. Můj první pohled padl na obrovskou kupoli kostela vykukující za magistrálou. Připadal jsem si jako v Evropě, ale to by u svatostánku nesměly růst obří palmy.

Atmosféru ještě umocní kostelní zvon, Filipíny jsou totiž jednou ze dvou asijských zemí, kde je dominantní křesťanství. Naskáčeme do černé dodávky a míříme do středu hlavního města země, kterou tvoří víc než sedm tisíc ostrovů.

Nakonec nastupuje Master blender, tedy člověk, který obsah sudů míchá tak, aby byl výsledek co nejlepší. Prý nesmí kouřit, jíst kořeněná jídla a také pít jiný alkohol než ten, o který se stará.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se