Hráči přímo na hřišti začali jásat v domnění, že získali titul, ale omyl, o který se mystifikací postaral redaktor televizní stanice Premiere, vyšel brzy najevo. "Nahlásil nám, že Bayern prohrál, jenže v té době chybělo do konce zápasu dobrých pět minut. Trenér nás okamžitě svolal z placu, seběhli jsme k televizi a v přímém přenosu nakonec viděli okamžiky, které nás připravily o titul," vybavil si Látal nešťastné chvilky.
Mužstvo se bezprostředně po vyrovnávacím gólu Bayernu v Hamburku psychicky zhroutilo. "Všichni padli k zemi, někteří kluci, ale třeba i prezident, plakali," přiblížil nemilou zkušenost. Vše si tým z Gelsenkirchenu vynahradil až o týden později, kdy ve finále národního poháru porazil v Berlíně místní Union. Triumf si mužstvo vychutnalo přímo v německé metropoli. "Celou noc se slavilo, ráno se vlakem jelo domů, kde oslavy vyvrcholily triumfálním příjezdem před půlmiliónový dav fanoušků na náměstí," popsal část svého loučení s Německem.
Závěr sezony už Látal pomalu hází za hlavu. Na jiné myšlenky bezpochyby přijde při stěhování, které jej čeká o víkendu. "Dorazil plný kamión věcí z Německa, takže o zábavu mám postaráno." V půli června se pak s olomouckým týmem zapojí do přípravy na novou sezónu. "Brzy bychom si měli sednout s trenéry a probrat, co bych měl hrát. Času je dost, v přátelských zápasech asi vyzkoušíme víc variant," uvažoval Látal.
Jeho poraněné koleno, kvůli němuž absentoval v závěru jarní části bundesligy, už je v pořádku, a tak věří, že svými výkony si na podzim znovu řekne o nominaci do reprezentace. "Ještě to nepovažuji za uzavřenou kapitolu. Když já i mančaft budeme hrát dobře, určitě tady šance je," dodal krajní záložník, který by měl patřit ke klíčovým postavám týmu trenéra Leoše Kalvody.
Odpovědnosti se nezříká. "Bude těžké udržet nastavenou laťku, ale rád bych se zasloužil o dobré výsledky. Bylo by báječné vrátit olomoucký fotbal do povědomí evropské kopané, tak jako v úvodu devadesátých let," dodal.
Radoslav Látal se po sedmi letech v německém týmu Schalke 04 vrátil do Olomouce. |