FORTUNA:LIGA 2023/2024
Fortune Bassey (vlevo) na českobudějovickém tréninku

Fortune Bassey (vlevo) na českobudějovickém tréninku | foto: Petr Lundák, MF DNES

Budějovický fotbal se přiblíží zahraničí, na servis chce lákat i posily

  • 5
Končí trénink, hráči se z centra na Složišti přesouvají na Střelecký ostrov. Záhy začínají řešit pravidelnou otázku: Kam půjdeme na oběd? Někdo míří se najíst domů, jiní vyrazí do města, další využijí doručení jídla. Takové starosti českobudějovickým fotbalistům brzy odpadnou. Klub pro ně chystá společné stravování přímo na stadionu.

Novinka už měla fungovat od začátku října. Vinou covidu a s tím spojeného nedostatku spojovacích materiálů má být vše hotové zhruba do měsíce.

Prostory v hlavní tribuně Střeleckého ostrova, které při domácích utkáních sloužily, a dál budou, jako VIP prostory, se již předělávají, aby zde přes týden mohlo fungovat jakési bistro nebo výdejna jídel pro hráče a zaměstnance. 

„Chceme, aby hráči měli co nejlepší podmínky pro své výkony. Tímto se zvýší úroveň celého klubu,“ přibližuje majitel Dynama Vladimír Koubek.

Fotbalisté Českých Budějovic během přípravy na jarní část sezony.

Systém stravování bude v praxi fungovat tak, že se fotbalisté sjedou na stadion o něco dříve než dosud na devátou hodinu. Připravená pro ně bude zdravá a energeticky bohatá snídaně, ve které zpravidla nebude chybět ovoce, zelenina, různé šťávy a další. Po dopoledním tréninku bude následovat oběd a opět to bude kvalitní strava hodná profesionálních sportovců.

Sivok to zná ze zahraničí

Zatím není jasné, jestli budou mít hráči na výběr ze dvou pokrmů, nebo zda bude stanovený pouze jeden. „Výjimek chceme mít co nejméně. Ale třeba Benjamin Čolič je muslim, tak ho nebudeme nutit jíst vepřové maso,“ ujišťuje Koubek. 

Majitel klubu si představuje, že jídla se budou dovážet z některé ze zavedených budějovických restaurací, která nebude daleko od stadionu. Denně by to mělo být do 60 obědů.

Hráči budou mít stravování na stadionu povinné, otevřené však bude i pro zaměstnance klubu. Všichni si pokrmy uhradí sami. „Stejně by si oběd sami platili, kdyby šli do restaurace. Díky hromadnému objednávání a spolupráci s daným podnikem bychom se mohli dostat na cenu okolo 100 korun za hlavní jídlo,“ věří Koubek.

Tomáš Sivok jako český reprezentant na Euru 2016

České Budějovice se tímto servisem zařadí mezi přední české kluby. U nás podobný systém funguje jen v několika, mezi něž patří Slavia, Sparta či Plzeň. „Na úroveň Budějovic chceme vytvořit nadstandardní servis. Strava je u profesionálních sportovců velmi důležitá, navíc to má i sociální přínos. Hráči budou spolu na stadionu delší dobu,“ chválí si sportovní manažer Tomáš Sivok, který výrazně přispěl k brzkému zavedení novinky.

Bývalý kapitán reprezentace se inspiroval v zahraničí, kde dlouhé roky působil. „V cizině to bylo ještě trošku jinak. Zažil jsem obrovské resorty, kde mladí hráči i bydleli. Bylo tam wellness, restaurace a další služby. My to chceme mít v rodinném měřítku klubu,“ upřesňuje.

Původně měly být společné pouze obědy. Nakonec se servis rozšířil i na snídani. „Chceme mít stravu hráčů co nejvíce pod kontrolou. I proto jsme přidali snídani. Aby zároveň někdo třeba nejedl ještě půl hodiny před tréninkem,“ tvrdí.

Výběr pokrmů či nabídka bude vycházet z rozhodnutí kondičního trenéra, ale vyjádří se k tomu i samotní hráči. „Je to dobrý nápad, vítáme to. Velká změna to pro nás nebude. Jestli se v osm hodin nasnídám doma, nebo na stadionu, to je jedno,“ přiznává Martin Sladký.

Krajní obránce působil největší část kariéry v Olomouci, tedy v klubu, který je zázemím a postavením srovnatelný s Českými Budějovicemi. Společné stravování však na Hané téměř nezažil. „Pravidelně jsme to nikdy neměli. Někdy jsme jedli společně třeba mezi dvěma tréninky. Normální je to všude na soustředění nebo v hotelu před zápasem,“ vypráví.

Přestože si strávníci jídlo budou platit, klub novinka bude něco stát. „Počítám, že prvotní investice vyjde na 200 až 300 tisíc korun. Nákladem pak bude doprava jídla na stadion a personální zajištění. Bude to v řádu desetitisíců za měsíc,“ tuší majitel Koubek. O ohřátí, výdej jídla či mytí nádobí se budou starat dva pracovníci či pracovnice.

Není to však tak dávno, co teplé jídlo vonělo hlavní tribunou Střeleckého ostrova pravidelně. Restaurace na Dynamu skončila před zhruba 15 lety a stravovali se zde i tehdejší hráči. Rozdíl byl v tom, že kdysi byla otevřená veřejnosti, což nyní nebude.

„Bylo to fajn, měli jsme jídlo hned na stadionu. Ale tehdy jsme se v restauraci normálně potkávali s dalšími lidmi,“ vzpomíná tehdejší opora a současný trenér prvního týmu David Horejš.

Kouč novinku pro své svěřence chválí. „Jsme moc rádi, že to tak bude fungovat. Uděláme další krok k profesionalitě. Strava je u sportovců extrémně důležitá,“ uvědomuje si Horejš.

Jonathan Simba z Českých Budějovic během přípravy na jarní část sezony

Jihočeši zároveň dostanou trumf při získávání případných posil. Komfort se hráčům stále zvyšuje. „Rozkřikne se, jak to u nás funguje. Navíc i doprava do Prahy už je o dost lepší než dříve. Na to pak můžeme hráče dostat,“ myslí si Sivok.

Sportovní manažer je přesvědčený, že změnu přivítají všichni hráči. „Budou to mít bez starostí, všechno zařízené. A jestli na stadionu stráví denně o dvě hodiny víc, tak to není nic hrozného. V zahraničí je to běžné,“ zdůrazňuje.

Cizinci nebudou bloudit po městě, těší Čavoše

V Dynamu už působí sedmou sezonu, a tak vnímá, jak se budějovickým fotbalistům zlepšují podmínky. Patrik Čavoš se těší i na blížící se novinku, kde se budou hráči stravovat společně na Střeleckém ostrově. 

Patrik Čavoš z Českých Budějovic (černá) v souboji s Romanem Čápem z Chrudimi.

Vítáte takovou novinku?
Určitě. Strava je jednou z hodně důležitých věcí pro sportovce. Myslím, že je to dobrý nápad. 

Prakticky po každém dopoledním tréninku se spoluhráči řešíte, kam půjdete na oběd. To vám teď odpadne.
Jasně. Kdo má v Budějovicích rodinu, jde většinou jíst domů. Někdo hledá meníčka v restauracích. Teď to budeme mít usnadněné a těším se, že to budou dobrá jídla. Pro nás a naše těla to bude lepší. 

Nebojíte se, že si nevyberete z nabízených pokrmů?
Ne, já si vždy vyberu. Jídelníček se bude sestavovat po domluvě s kondičním trenérem a on vybere jistě něco dobrého a chutného. 

Ocení to třeba i noví hráči nebo cizinci, kteří to mají v začátcích po přestupu vždy těžší?
Myslím, že jo. Hlavně pro cizince to bude dobré, že všechno zvládnou na stadionu a nebudou muset někde bloudit po městě. 

Může společné stravování pomoci utužit partu?
Asi jo, ale známe se už tak velmi dobře. Spíš si myslím, že to bude důležité pro naše tělo, aby mohlo podávat co nejlepší výkony. 

Podobný komfort mají jen nejlepší kluby u nás, v zahraničí je to však celkem běžné. Cítíte drobné krůčky k tomu, že se klub snaží jít dopředu?
Ano, je to znát. Na začátku sezony jsme dostali nově vybavenou masérnu a těch věcí přibývá. Klub dělá vše pro to, abychom jako hráči odvedli na hřišti to nejlepší. V Budějovicích už jsem celkem dlouho a podobné věci se tu mnohokrát řešily. Jde to dopředu a blížíme se v podmínkách českým top klubům. Jsem za to strašně rád. 

Můžete sám za sebe říct, jestli je zázemí pro hráče zásadní, když přemýšlí o novém klubu?
To je individuální. Někdo vyžaduje velký komfort a to by pak mělo hrát v náš prospěch. Ale někomu na tom zase nemusí záležet.


Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 31 25 4 2 74:28 79
2. SK Slavia PrahaSlavia 31 23 6 2 67:23 75
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 31 20 5 6 70:33 65
4. FC Baník OstravaOstrava 31 13 6 12 48:44 45
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 31 12 8 11 50:49 44
6. 1. FC SlováckoSlovácko 31 11 8 12 41:44 41
Teplice
Liberec
Hradec Králové
Olomouc
Mužstvo Z V R P S B
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 31 8 11 12 30:42 35
12. FK JablonecJablonec 31 7 12 12 38:47 33
13. FK PardubicePardubice 31 8 7 16 31:42 31
14. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 31 7 6 18 36:63 27
15. MFK KarvináKarviná 31 6 7 18 32:55 25
16. FC ZlínZlín 31 5 10 16 36:63 25
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 30 24 4 2 70:26 76
2. SK Slavia PrahaSlavia 30 22 6 2 62:23 72
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 30 19 5 6 67:33 62
4. FC Baník OstravaOstrava 30 13 6 11 48:39 45
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 30 12 8 10 50:46 44
6. 1. FC SlováckoSlovácko 30 11 8 11 39:40 41
7. FC Slovan LiberecLiberec 30 10 10 10 46:46 40
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 30 10 7 13 40:45 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 30 9 10 11 32:38 37
10. FK TepliceTeplice 30 9 9 12 31:40 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 30 8 11 11 29:40 35
12. FK JablonecJablonec 30 6 12 12 35:45 30
13. FK PardubicePardubice 30 7 7 16 29:42 28
14. MFK KarvináKarviná 30 6 7 17 30:52 25
15. FC ZlínZlín 30 5 10 15 36:61 25
16. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 30 6 6 18 34:62 24

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko