Novinka už měla fungovat od začátku října. Vinou covidu a s tím spojeného nedostatku spojovacích materiálů má být vše hotové zhruba do měsíce.
Prostory v hlavní tribuně Střeleckého ostrova, které při domácích utkáních sloužily, a dál budou, jako VIP prostory, se již předělávají, aby zde přes týden mohlo fungovat jakési bistro nebo výdejna jídel pro hráče a zaměstnance.
„Chceme, aby hráči měli co nejlepší podmínky pro své výkony. Tímto se zvýší úroveň celého klubu,“ přibližuje majitel Dynama Vladimír Koubek.
Systém stravování bude v praxi fungovat tak, že se fotbalisté sjedou na stadion o něco dříve než dosud na devátou hodinu. Připravená pro ně bude zdravá a energeticky bohatá snídaně, ve které zpravidla nebude chybět ovoce, zelenina, různé šťávy a další. Po dopoledním tréninku bude následovat oběd a opět to bude kvalitní strava hodná profesionálních sportovců.
Sivok to zná ze zahraničí
Zatím není jasné, jestli budou mít hráči na výběr ze dvou pokrmů, nebo zda bude stanovený pouze jeden. „Výjimek chceme mít co nejméně. Ale třeba Benjamin Čolič je muslim, tak ho nebudeme nutit jíst vepřové maso,“ ujišťuje Koubek.
Majitel klubu si představuje, že jídla se budou dovážet z některé ze zavedených budějovických restaurací, která nebude daleko od stadionu. Denně by to mělo být do 60 obědů.
Hráči budou mít stravování na stadionu povinné, otevřené však bude i pro zaměstnance klubu. Všichni si pokrmy uhradí sami. „Stejně by si oběd sami platili, kdyby šli do restaurace. Díky hromadnému objednávání a spolupráci s daným podnikem bychom se mohli dostat na cenu okolo 100 korun za hlavní jídlo,“ věří Koubek.
České Budějovice se tímto servisem zařadí mezi přední české kluby. U nás podobný systém funguje jen v několika, mezi něž patří Slavia, Sparta či Plzeň. „Na úroveň Budějovic chceme vytvořit nadstandardní servis. Strava je u profesionálních sportovců velmi důležitá, navíc to má i sociální přínos. Hráči budou spolu na stadionu delší dobu,“ chválí si sportovní manažer Tomáš Sivok, který výrazně přispěl k brzkému zavedení novinky.
Bývalý kapitán reprezentace se inspiroval v zahraničí, kde dlouhé roky působil. „V cizině to bylo ještě trošku jinak. Zažil jsem obrovské resorty, kde mladí hráči i bydleli. Bylo tam wellness, restaurace a další služby. My to chceme mít v rodinném měřítku klubu,“ upřesňuje.
Původně měly být společné pouze obědy. Nakonec se servis rozšířil i na snídani. „Chceme mít stravu hráčů co nejvíce pod kontrolou. I proto jsme přidali snídani. Aby zároveň někdo třeba nejedl ještě půl hodiny před tréninkem,“ tvrdí.
Výběr pokrmů či nabídka bude vycházet z rozhodnutí kondičního trenéra, ale vyjádří se k tomu i samotní hráči. „Je to dobrý nápad, vítáme to. Velká změna to pro nás nebude. Jestli se v osm hodin nasnídám doma, nebo na stadionu, to je jedno,“ přiznává Martin Sladký.
Krajní obránce působil největší část kariéry v Olomouci, tedy v klubu, který je zázemím a postavením srovnatelný s Českými Budějovicemi. Společné stravování však na Hané téměř nezažil. „Pravidelně jsme to nikdy neměli. Někdy jsme jedli společně třeba mezi dvěma tréninky. Normální je to všude na soustředění nebo v hotelu před zápasem,“ vypráví.
Přestože si strávníci jídlo budou platit, klub novinka bude něco stát. „Počítám, že prvotní investice vyjde na 200 až 300 tisíc korun. Nákladem pak bude doprava jídla na stadion a personální zajištění. Bude to v řádu desetitisíců za měsíc,“ tuší majitel Koubek. O ohřátí, výdej jídla či mytí nádobí se budou starat dva pracovníci či pracovnice.
Není to však tak dávno, co teplé jídlo vonělo hlavní tribunou Střeleckého ostrova pravidelně. Restaurace na Dynamu skončila před zhruba 15 lety a stravovali se zde i tehdejší hráči. Rozdíl byl v tom, že kdysi byla otevřená veřejnosti, což nyní nebude.
„Bylo to fajn, měli jsme jídlo hned na stadionu. Ale tehdy jsme se v restauraci normálně potkávali s dalšími lidmi,“ vzpomíná tehdejší opora a současný trenér prvního týmu David Horejš.
Kouč novinku pro své svěřence chválí. „Jsme moc rádi, že to tak bude fungovat. Uděláme další krok k profesionalitě. Strava je u sportovců extrémně důležitá,“ uvědomuje si Horejš.
Jihočeši zároveň dostanou trumf při získávání případných posil. Komfort se hráčům stále zvyšuje. „Rozkřikne se, jak to u nás funguje. Navíc i doprava do Prahy už je o dost lepší než dříve. Na to pak můžeme hráče dostat,“ myslí si Sivok.
Sportovní manažer je přesvědčený, že změnu přivítají všichni hráči. „Budou to mít bez starostí, všechno zařízené. A jestli na stadionu stráví denně o dvě hodiny víc, tak to není nic hrozného. V zahraničí je to běžné,“ zdůrazňuje.
Cizinci nebudou bloudit po městě, těší ČavošeV Dynamu už působí sedmou sezonu, a tak vnímá, jak se budějovickým fotbalistům zlepšují podmínky. Patrik Čavoš se těší i na blížící se novinku, kde se budou hráči stravovat společně na Střeleckém ostrově. Vítáte takovou novinku? Prakticky po každém dopoledním tréninku se spoluhráči řešíte, kam půjdete na oběd. To vám teď odpadne. Nebojíte se, že si nevyberete z nabízených pokrmů? Ocení to třeba i noví hráči nebo cizinci, kteří to mají v začátcích po přestupu vždy těžší? Může společné stravování pomoci utužit partu? Podobný komfort mají jen nejlepší kluby u nás, v zahraničí je to však celkem běžné. Cítíte drobné krůčky k tomu, že se klub snaží jít dopředu? Můžete sám za sebe říct, jestli je zázemí pro hráče zásadní, když přemýšlí o novém klubu? |