"Za normálních okolností jsme dělali deset baget denně," řekl Geoffrey
Murray z hotelu agentuře Reuters. "Pak to najednou vyskočilo na devadesát a teď jich děláme tak sto dvacet. Pekaři jsou z toho ale nadšení."
Uruguayská výprava si zase přivezla vlastní zásoby hovězího a karamelového krému do zákusků a na snídani. Podobně na tom jsou i obhájci zlata z Itálie, kteří si vedle kuchařů dovezli vlastní těstoviny a pizzy.
S obdobným požadavkem naopak neuspěl trenér argentinské reprezentace Diego Maradona. "Nedostal povolení přivézt si vlastní maso," řekla ředitelka sportovního centra v Pretorii Linda Tyrrellová, kde Jihoameričané bydlí.
Bývalý legendární fotbalista měl už před šampionátem řadu nezvyklých
požadavků, ale prý se jako primadona nechová. "Je velmi příjemný. Cokoliv chtěl, jsme mu sehnali a nedělal žádné potíže," uvedla Tyrrellová.
Maradona, jenž mimo jiné požadoval vyhřívané bidety, chtěl mít při každém jídle na výběr ze čtrnácti salátů a minimálně tří druhů zákusků a hráči také museli mít ve dne v noci k dispozici zmrzlinu.
Stravování anglických fotbalistů má na starost Tim De'Ath, který byl
osobním kuchařem několika hollywoodských hvězd včetně Leonarda DiCapria. "Hráči jsou jako závodní koně, které musíte kvůli nejlepším výkonům správně krmit," prohlásil.
Přesto ale přísný dietní režim nastolený trenérem Fabiem Capellem oživil malými čokoládovými zákusky.
Vlastního kuchaře mají také Brazilci, jejichž jídla má na starost výhradně Jaime Maciel.
Menší potíže potkaly mexickou reprezentaci, která si musela počkat na
tradiční tortilly. Místní dodavatel dal totiž přednost svým zavedeným
zákazníkům před výběrem kouče Javiera Aguirreho.