Prezident Barack Obama představil návrh rozpočtu na fiskální rok 2013. (13. 2.

Prezident Barack Obama představil návrh rozpočtu na fiskální rok 2013. (13. 2. 2012)

Zvýšíme daně bohatým a podpoříme nová pracovní místa, plánuje Obama

  • 255
Rozpočet USA na příští rok by měl podpořit především růst ekonomiky, která po nedávné hluboké recesi nabývá na síle. Plánuje to prezident Barack Obama, který v pondělí zaslal návrh rozpočtu do Kongresu.

Návrh rozpočtu na fiskální rok 2013, který začíná v říjnu, počítá s výdaji 3,8 bilionu dolarů a schodkem kolem 900 miliard dolarů.

Může se hodit

Najděte si nové zaměstnání na JobDNES.cz. Z široké nabídky pracovních míst si určitě vyberete.

Obama počítá s podporou infrastruktury, počínaje výstavbou nových dálnic a konče modernizací škol. Prezident by také rád přidal učitelům. Daňovými úlevami hodlá podpořit firmy, které budou ve Spojených státech vytvářet nová pracovní místa. Na tvorbu míst a infrastrukturu by v rozpočtu celkem mělo jít kolem 800 miliard dolarů.

Obama zároveň zopakoval svůj dlouhodobý požadavek vyšších daní pro nejbohatší Američany, kteří by podle něj měli platit nejméně třicetiprocentní daň z příjmu. Prezident také chce vyšší daň z dividend.

"Návrh odmítá pojetí ekonomiky, kdy se každý stará o sebe"

"Při tvorbě rozpočtu jsme se řídili myšlenkou, že naší zemi se vždycky dařilo, když každý měl spravedlivou příležitost. Návrh odmítá pojetí ekonomiky, kde se každý stará jen o sebe, které přispělo k prohloubení propasti mezi nejbohatšími a nejchudšími Američany," uvedl k záměru více zdanit bohaté Obama.

Deficity amerických rozpočtů by podle Obamy měly za deset let klesnout o čtyři biliony dolarů. Schodek 900 miliard dolarů plánovaný na příští rok je ale opět vysoký. Americká média se shodují, že návrh zaměřený hlavně na výdaje pro boj s deficitem příliš nedělá, i když Obama mluví o citlivých škrtech. S menším rozpočtem se bude muset smířit armáda, méně peněz bude vyčleněno i na vesmírné programy.

Zadlužení Spojených států dosahuje asi 15 bilionů dolarů (více než 287 bilionů Kč). V posledních čtyřech letech se deficit rozpočtu vždy pohyboval nad hranicí jednoho bilionu dolarů, což je podle většiny ekonomů jen stěží udržitelné. Letošní deficit má ještě činit asi 1,33 bilionu dolarů, což by představovalo zhruba 8,5 procenta hrubého domácího produktu.

,