Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Zkrachovalá cestovka Karya Tour má v zahraničí stále stovky klientů

  • 7
Na 300 klientů zkrachovalé slovenské cestovní kanceláře Karya Tour, mezi nimiž jsou i Češi, zůstává stále v Turecku. Na Slovensko by se měli vrátit ve středu.

"Nemáme přesně zmapované, kolik Čechů v Turecku je, jde ale spíše o jednotlivce," řekl iDNES.cz mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

Někteří turisté se kvůli krachu cestovky dostali do problémů. Například server Novinky.cz popsal příběh české rodiny, která musela znovu zaplatit za hotel.

Postižení turisté by však podle Okamury neměli platit nic, ubytování a dopravu za ně uhradí pojišťovna Allianz. "Podle našich informací již pojišťovna začala konat a neměla by se tedy opakovat situace, kdy si klienti museli platit ubytování ze svého," uvedl.

Karya Tour je turecká cestovní kancelář a na Slovenku působí od roku 2008. Krach oznámila minulý pátek, kdy s ní v zahraničí pobývalo ještě zhruba tisíc turistů. Do problémů se prý dostala kvůli krachu tureckého partnera, od něhož zájezdy kupovala. Cestovní kancelář byla proti úpadku pojištěna na 550 tisíc eur, tedy zhruba 13,9 milionu korun.