Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Posedlost úsporností. IKEA udělala z Kamprada multimiliardáře

  18:48
Ikeu založil sedmnáctiletý Švéd Ingvar Kamprad uprostřed druhé světové války. Proslul svým příklonem k fašismu v mládí, závislostí na alkoholu a také svou nesmírnou šetrností.
Ingvar Kamprad, zakladatel švédského nábytkářského gigantu Ikea

Ingvar Kamprad, zakladatel švédského nábytkářského gigantu Ikea | foto: Profimedia.cz

Letos devětaosmdesátiletý Ingvar Kamprad je sice Švéd, ale má česko-německé kořeny. Jeho babička pocházela ze Sudet, z oblasti poblíž Mostu. „Byl jsem se tam podívat a dodnes si vybavuji krajinu s hnědouhelnými doly,“ uvedl při jedné z návštěv ve svém obchodním domě IKEA v Česku.

Když v roce 1943 založil firmu IKEA, jeho hlavní myšlenkou bylo vyrábět efektivně užitečný nábytek a náklady přitom tlačit na minimum, aby si ho mohli dovolit zákazníci ze středních a nižších vrstev.

Akční leták IKEA

Nakupujete rádi v prodejnách IKEA?

Aktuální katalog IKEA a další akční letáky vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna IKEA?

Nejprve dodával na základě písemné objednávky. První obchod s nábytkem otevřel až v roce 1958 v městečku Älmhult na jihu Švédska, hodinu cesty autem od Malmö. Původní budova IKEA zde stojí dodnes, je z ní firemní muzeum.

Efektivita je hlavním heslem a z ní vyplývá také co nejnižší cena. A nejvíc se přitom dá ušetřit při výrobě – ani milimetr materiálu nesmí přijít nazbyt, všechny produkční linky musejí být plně vytíženy a navíc, od samého začátku IKEA šetří i místem při přepravě a skladování - nábytek se prodává rozmontovaný v plochých krabicích.

Šetrný muž s poskvrněnou minulostí

Invar Kamprad není žádný svatoušek. Ve čtyřicátých letech byl členem fašistické organizace Nové švédské hnutí a projevoval sympatie k Mussolinimu. Když jeho minulost vyšla v roce 1994 najevo, omluvil se všem zaměstnancům (dnes jich je 155 tisíc) dopisem. „Nebyl jsem sám, do fašistického hnutí vstoupily ve Švédsku stovky tisíc mladých lidí,“ uvedl v jednom rozhovoru.

Počátkem šedesátých let dodávky pro firmu blokovali švédští výrobci. Kamprad proto přesunul výrobu do socialistického Polska. I proto, aby ušetřil na nákladech za práci. Dnes svůj nábytek IKEA vyrábí ve 43 továrnách v 11 zemích světa a má dalších tisíc dodavatelů.

Traduje se, že v době přesunu výroby do Polska začal mít majitel IKEA problémy s alkoholem. Kamprad se alkoholismem netají – prohlásil, že má střídavě období, kdy se kontroluje a abstinuje, a období, kdy pije.

Zakladatel IKEA je pověstný neformálním vystupováním. Při návštěvě svých obchodních domů, kterých je nyní 328 v 28 zemích, hovoří s řadovými zaměstnanci. Je pověstný svým skromným způsobem života a tím, že nesnáší plýtvání. Létá ekonomickou třídou, jezdí metrem, nejradši nakupuje se slevou – například vánoční papír po Vánocích. Do kapes si ukládá sáčky s cukrem a solí z restaurací a letadla.

A dvacet let řídil Volvo 240 GL - údajně až do okamžiku, kdy byl přesvědčen, že už to není bezpečné. Není ale chorobný šetřílek - je o něm známo, že také několik let řídil porsche a v rozhovoru pro české novináře v roce 2005 v Praze prohlásil, že má v garáži zaparkovanou Škodu Octavia.

Ve volném čase se věnuje zahradničení - pěstuje růže, má vlastní vinici a vinařský závod v Provence, vilu ve Švýcarsku a rozsáhlé panství ve Švédsku.

Bohatství pod nadací

Mluví se o něm jako o jednom z nejbohatších Švédů a časopis Forbes odhaduje jeho jmění na 3,4 miliardy amerických dolarů. V roce 1973 se odstěhoval ze Švédska, kvůli vysokým daním pro bohaté. Až v roce 2014 se vrátil zpátky, do Älmhult.

Formálně je to s Kampradovým bohatstvím trochu jinak. V roce 2011 Kampradovi právníci zveřejnili dokumenty, podle kterých Švéd nechal už před lety drtivou většinu svého osobního podílu v IKEA nevratně převést na nadace Stichting Ingka a Interogo v Nizozemsku s LIchtenštejnsku. Ty vlastní IKEA Group a Inter IKEA. Své firmy uspořádal tak, aby ji ochránil před budoucími hádkami dědiců i nepřátelským převzetím a také aby zaplatil minimum na daních.

Budoucnost zůstává v rodině

Kamprad je vdovec, byl dvakrát ženatý, má 4 děti – tři syny a z prvního manželství adoptovanou dceru Anniku. V roce 2013 ve svých 86 letech odstoupil z postu předsedy představenstva IKEA a firmu převzal jeho nejmladší syn Mathias.

Podle firemního webu má Kamprad dnes v IKEA už jen roli poradce, ale své názory na fungování firmy se snaží dál prosazovat. Před třemi lety se nepohodl s managementem ohledně názoru na rychlost expanze řetězce – zdála se mu příliš rychlá. Aktuálně má firma v plánu expanzi v Indii.

Rodinný byznys zahrnuje také Ikano Group, která se zabývá bankovnictvím a pojišťovnictvím a nákupem a správou nemovitostí. Šéfem firmy je syn Peter a řetězec IKEA je největším zákazníkem Ikana.

Syn Jonas šéfuje firmě Ingka, mateřské firmě IKEA Group. A vedle stojí firma Inter Ikea, která vlastní značku a duševní vlastnictví firmy a všechny obchody jí odvádějí tři procenta z obratu.

Design jako fúze nápadů z celé planety

Kamprad nikdy nechtěl jít s firmou na burzu – je přesvědčen, že k úspěchu vede držet se dlouhodobé vize a nechtěl, aby se IKEA stala závislou na finančních institucích.

Součástí vize je i kultura firmy, takzvaný Ikea Spirit. Stojí na devíti přikázáních Testamentu obchodníka s nábytkem, jenž Kamprad sepsal. Obsahuje například zásadu, že „plýtvání zdroji je v IKEA smrtelným hříchem“ a podobně.

Firemní katalog s nábytkem vychází v 32 jazycích v nákladu přesahujícím 213 milionů kusů, což je podle britských médií více než bible. IKEA loni utržila téměř 32 miliard eur a lidé v ní uskutečnili 1,9 miliardy nákupů. Podle některých mýtů bylo každé desáté dítě počato na posteli od IKEA.

Firemními barvami jsou ty ze švédské vlajky – žlutá a modrá. V Älmhultu má firma neformální centrálu a také designérské centrum. Další má v Indii a Číně. Designéři se pravidelně vydávají na obhlídku lidských obydlí po celém světě, aby se inspirovali a zjistili, jak by si lidé přáli vybavit své domovy. Prolnutím nápadů z různých koutů planety a typického přístupu IKEA ročně vznikne dva tisíce nových výrobků a stejné množství stávajících výrobků je zdokonalováno a modernizováno. Ty, co se neosvědčí, se přestanou vyrábět. V nabídce přitom trvale má IKEA 9,5 tisíce druhů zboží.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Německý Thyssenkrupp prodá pětinu ocelárny Křetínského investiční skupině

26. dubna 2024  9:57,  aktualizováno  10:57

Německá společnost Thyssenkrupp prodá 20procentní podíl ve svém ocelářském podniku investiční...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...