Podle EK by měly být krabičky černobílé, značka by pak měla mít jen informativní charakter. Ilustrační foto

Podle EK by měly být krabičky černobílé, značka by pak měla mít jen informativní charakter. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Z cigaret zmizí okázalé značky. Brusel chce sjednotit vzhled jejich krabiček

  • 1058
Evropská komise chce sjednotit podobu cigaretových krabiček. Z obalů mají zmizet veškeré obrázky, barvy i loga výrobců. Černobílé krabičce bude dominovat varování o škodlivosti kouření, uvedly dnešní Lidové noviny.

Označení výrobce či značky má být uvedeno tak, aby mělo pouze informační, nikoliv reklamní charakter.

"Jednáme o tom, do konce roku bychom chtěli předložit návrh k veřejné diskusi. V platnost by podobné opatření mohlo vstoupit zhruba do pěti let," řekl listu zdroj obeznámený se situací.

Přes celosvětové tažení proti kouření dosud podobné opatření nezavedla žádná země. Návrh na "vyblednutí" cigaretových krabiček loni zamítl litevský parlament, píšou LN.

Tabákové firmy se záměrem nesouhlasí

Tabákové výrobce iniciativa Evropské komise znepokojuje. Ředitelka vnějších vztahů Philip Morris ČR Andrea Gontkovičová řekla, že firma nepodporuje opatření, která zabraňují běžné hospodářské soutěži nebo znemožňují dospělým spotřebitelům kupovat tabákové výrobky.

"Cílem je, aby tabákové výrobky byly co nejméně dostupné, například jen v lékárnách," řekl naopak poslanec ODS a bojovník proti kouření Boris Šťastný. Zdůraznil, že mnohdy atraktivní design cigaretových krabiček má přitáhnout zejména mladistvé. "U těch, kteří kouřit začínají, hraje image velkou roli, a proto je dobré ji potlačit," dodal Šťastný.

Tabákové firmy také poukazují na to, že zhoršení identifikace cigaretových značek povede k posílení nelegálního obchodování s cigaretami. To již nyní tvoří podle odhadů firem zhruba deset procent celkového obratu na českém trhu. Identifikaci pravosti cigaret ale černobílé krabičky celníkům neztíží. "Důležitá je tabáková nálepka a ta tam zůstane," řekl listu mluvčí Celní správy Jiří Barták.