- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Vino z plechovky je barbarstvi. Ja piju vino rovnou ze sudu.
To se divím. Vzhledem k tomu, kolik se poslední dobou objevuje článků o škodlivosti hliníku bych očekával úplné opuštění plechovek.. Ono je to i logické. Přestože hliník tvoří přes 8% hmoty planety, ve funkcích těl savců není vůbec nijak zapojen. To už samo o sobě je celkem jasné varování.
Ony ty plechovky jsou uvnitr lakovane. Takze hlinik s vinem do styku neprijde.
To by pak v plechovkach nesmely byt ani limonady.
Na podlití masa při vaření, to bude stejně dobré, jako to krabicové. Na pití se kvalitní víno koupí ve skle, nejlépe přímo od vinaře. Z plechu ho bude pít pouze ten, co mu nevadí ani pivo z PETky.
Víno trpí teplotními šoky, tedy pochybuji, že z té plechovky vyteče něco dobrého.
No, už jsem zažil několik podobných článků o "revoluci v distribuci vína" - například místo korku umělohmotné zátky, šroubovací víčka, víno v krabici (nemyslím tím ty litrovky, ale wineboxy se stáčecím kohoutkem), PETky, perlivé víno namísto klasického šampáňa,....... Všechno víceméně prošlo a co? Nic......
Dřív jsem se díval s despektem na vína s platovým "korkem", nebo s šroubovatelným uzávěrem. Ale s odstupem času a velkou nabídkou kvalitních australských a chilských vín, můžu prohlásit, že je to lepší než nekvalitní pravý korek.
Tak mně to halvně přijde jako ekologická prasárna. Nejsem žádný Bursík, ale bez pití čehokoliv v plechu se fakt obejdu právě z tohodle důvodu.