Vinice ve francouzské oblasti Bordeaux. | foto: Profimedia.cz

Vína se pije méně, vinaři ve Francii chtějí od vlády kompenzace za zničení zásob

  • 65
Podle dostupných dat se za posledních 60 let spotřeba červeného vína ve Francii snížila o dvě třetiny. Vinaři z vinařské oblasti Bordeaux doplácejí na změnu spotřebitelských návyků a žádají od vlády kompenzace za to, že vyklučí asi desetinu svých vinic a zničí část zásob vína, aby tak omezili nadprodukci, která vede k nižším cenám a ohrožuje živobytí mnoha z nich.

Vinaři navrhují vyklučit asi 15 tisíc hektarů vinic a chtějí od vlády kompenzace až do výše 10 000 eur (240 000 Kč) za každý hektar. Kromě toho žádají dotace i za zničení neprodaných zásob vína. Podle nich jinak hrozí, že v regionu kvůli kolabujícím podnikům přijde o práci až 80 000 lidí.

Mluvčí vinařů v regionu Gironde Didier Cousinez tvrdí, že v potížích je v tomto departementu asi 4000 vinic. „Ať už vyrábíme dobré nebo špatné víno, nedokážeme ho prodat. Lidé pijí jiné věci. Dávají přednost pivu nebo perlivým nápojům. Žijeme pod hranicí rentability už více než deset let,“ řekl Cousinez francouzské televizi.

The Guardian upozornil, že zatímco potíže hlásí vinaři z oblastí Bordeaux, Côtes du Rhône a Languedoc, producenti burgundského mají problémy opačného rázu. Daří se jim natolik dobře, že mají vyprodáno dopředu.

Francouzský ministr zemědělství vinařům slíbil balíček pomoci v hodnotě až 160 milionů eur (3,8 miliardy Kč), který by obsahoval i kompenzace za ničení zásob neprodaného vína.

,