(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: shutterstock

Pět set za krabičku cigaret? Sydney krotí kuřáky, Tel Aviv milovníky vína

  • 39
Pokud člověk žije v jednom z nejdražších měst na světě, předpokládal by, že pít víno a kouřit cigarety bude luxus, který si jen tak někdo nemůže dovolit. Není to však automatické. Podle indexu životních nákladů, které sestavuje časopis The Economist, se náklady na „hříšný“ život město od města velmi liší.

Index dvakrát ročně porovnává ceny 150 produktů a služeb ve 133 městech 93 zemí světa. Díky tomu si například firmy, které vysílají své pracovníky do ciziny, mohou nastavovat výši platů v konkrétních pobočkách, aby zaměstnancům vykompenzovaly místní životní náklady, píše server Quartz.

Ne u každého produktu je však cenová hladina stejná, jak ukazuje příklad korejské metropole Soul, která je mezi nejdražšími městy světa. Zatímco láhev vína stojí v Soulu v přepočtu 558 korun a je tak zejména kvůli vysokým daním druhá nejdražší po izraelském Tel Avivu, krabička cigaret nestojí ani stovku.

Ve kterých městech vyjde láhev stolního vína nejdráž
Tel Aviv595 Kč
Soul558 Kč
Singapur489 Kč
Sydney423 Kč
Hong Kong334 Kč
Curych328 Kč
Oslo283 Kč
Kodaň274 Kč
Paříž246 Kč
Ženeva173 Kč
Zdroj: The Economist Intelligence Unit; pozn.: přepočteno z amerických dolarů dle aktuálního kurzu ČNB
Kde nejvíc zaplatíte za krabičku cigaret
Sydney494 Kč
Oslo279 Kč
Singapur200 Kč
Curych196 Kč
Ženeva196 Kč
Paříž192 Kč
Tel Aviv187 Kč
Hong Kong151 Kč
Kodaň145 Kč
Soul81 Kč
Zdroj: The Economist Intelligence Unit; pozn.: přepočteno z amerických dolarů dle aktuálního kurzu ČNB

Nadšeným konzumentům vína se tak výlet do Izraele nebo Koreje pěkně prodraží, zatímco vášniví kuřáci by se měli předzásobit, pokud se chystají vyrazit do Austrálie. Sydney je sice „až“ desátým nejdražším městem na světě, krabička cigaret tu však vyjde absolutně nejdráž.

Z žebříčku také vyplynulo, že celkově podražil život v české metropoli. Praha je nyní 82. nejdražším městem na světě a od předchozího roku poskočila o třináct míst nahoru.