Bankrot - ilustrační foto.

Bankrot - ilustrační foto. - Bankrot. | foto: Profimedia.cz

V příštím roce zbankrotuje rekordní počet firem, tvrdí analýza

  • 22
V Evropě zbankrotuje příští rok na 200 tisíc podniků. Hrůzostrašné číslo uvádí analýza největší úvěrové pojišťovny na světě Eules Hermes. Další exploze úpadků čeká firmy ve Spojených státech, kde už letos má bankrotů přibýt o polovinu.

Analýzu zveřejnil list Financial Times. Podle jejích závěrů má v USA v roce 2009 zkrachovat 62 tisíc firem, zatímco letos k bankrotu dospěje 42 tisíc firem, tvrdí zpráva společnosti Eules Hermes, která je součástí pojišťovny Allianz.

Jen v západní Evropě má počet bankrotů narůst o třetinu na 197 tisíc.

"Finanční krize dramaticky zvýší riziko bankrotů hlavně v příštím roce," řekl hlavní ekonom Eules Hermes Romeo Grill. "Explozi bankrotů zažijí zejména USA, ale nevyhne se ani Evropě a zvláště Velké Británii," dodal.

Asie na tom bude lépe

V největším ohrožení mají být firmy soustředěné v oblasti automobilového průmyslu, maloobchodu, textilních a logistických firem.

Zemí s největším očekávaným počtem úpadků v Evropě v příštím roce je Francie, kde má zkrachovat 63 tisíc podniků. Nejrychlejší nárůst bankrotů ale čeká Španělsko, Irsko a Velká Británie.

Zvýšené riziko bankrotu bude i v Asii, kde přesto předpokládaný nárůst nemá být tak prudký. Ze 14 tisíc v tomto roce má v roce 2009 skončit o tři tisíce podniků více. Všechny asijské země kromě Japonska čeká více bankrotů než po ekonomickém útlumu v roce 2001 a 2002.