ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Thinkstock.com

Američanům se podstatně zvýší náklady za vytápění domova, některým až o 54 %

  • 59
Americké domácnosti, které se při vytápění spoléhají na zemní plyn, si připlatí o třicet procent více ve srovnání s minulou zimou. Éra relativně levného zemního plynu, který k vytápění používá skoro polovina amerických domácností, tak prozatím skončila. Vyplývá to z údajů americké vládní agentury EIA.

Za vytápění v letošní topné sezoně Američané utratí v průměru 746 dolarů (16 490 Kč). V loňském roce za stejné období (od 1. října do 31. března) to bylo 573 dolarů (12 670 Kč). Očekává se, že maloobchodní ceny zemního plynu dosáhnou nejvyšší úrovně od zimy v roce 2005/2006. 

Průmysloví experti varují, že v případě chladné zimy mohou domácnosti zaplatit namísto třiceti procent až o padesát procent více. „Budeme odkázáni na milost a nemilost matky přírody,“ říká Rob Thummel, senior portfolio manažer společnosti TortoiseEcofin.

„Vyšší globální i domácí ceny energií, které jsou důsledkem toho, že ekonomiky začínají znovu růst, se tuto zimu promítnou do domácností v podobě vyšších účtů za energie,“ míní Stephen Nalley z americké vládní agentury EIA.

Podle deníku CNN hrozí, že nárůst cen zemního plynu přispěje k rostoucím každodenním životním nákladům Američanů a zesílí inflační tlaky, které aktuálně svírají americkou ekonomiku. To vyvolává poplach v Bílém domě. Podle analytiků má však prezident Joe Biden omezené možnosti, jak vysoké ceny zemního plynu řešit.

„Zatímco ceny zemního plynu nejsou pro spotřebitele tak viditelné jako maloobchodní ceny benzínu na pumpách, jakýkoli trvalý nárůst zasáhne spotřebitele, kteří se již potýkají s obecně rostoucími cenami,“ říká energetický expert Bob McNally. 

Za teplo v domácnostech si nepřiplatí pouze obyvatelé, kteří si přitápějí zemním plynem. Asi 41 procent amerických domácností, které k vytápění domova využívají elektřinu, podle výpočtu agentury EIA zaplatí nadcházející zimu o šest procent více. Jedinci, kteří topí propanem, vydají ze svých peněženek o 54 procent více. Ti, kteří domov vytápí primárně topným olejem, utratí o 43 procent více.

O kolik si Američané připlatí tuto zimu za teplo?
PředpověďPokud bude o 10 % tepleji, než se předpokládaloPokud bude o 10 % chladněji, než se předpokládalo
Topný olej43 %30 %59 %
Zemní plyn30 %22 %50 %
Propan54 %29 %94 %
Elektřina6 %4 %15 %
Zdroj: Energy Information Administration