Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Hackerem, který Uberu ukradl data, byl dvacetiletý mladík z Floridy

  • 7
Za masivní únik dat společnosti Uber v říjnu 2016 byl zodpovědný dvacetiletý mladík z Floridy. Společnost mu zaplatila za to, že ukradené informace následně zničil. Snaha incident utajit stála Uber sto tisíc dolarů (přes dva miliony Kč). Nakonec však firma sama o průšvihu promluvila.

V listopadu oznámila společnost Uber, že jí v říjnu 2016 byla odcizeny data celkem 57 milionů zákazníků, která obsahovala jejich jména, adresy, telefonní čísla a e-mailové adresy (psali jsme zde). 

Součástí přiznání alternativní taxislužby byla i jedna zajímavá skutečnost. Hacker, který informace ukradl, dostal zaplaceno 100 000 dolarů (téměr 2,2 milionu korun), aby svou kořist zničil, a celý incident tak zůstal v tajnosti. 

Avšak detaily o hackerovi, ani o způsobu vyplacení těchto peněz firma neposkytla. Až nyní podrobnosti zjistila agentura Reuters. Tři lidé spojeni s touto aférou potvrdili agentuře, že šlo o dvacetiletého muže z Floridy, který dostal zaplaceno prostřednictvím programu „bug bounty“ (odměna za chybu), jenž se normálně využívá pro odhalení menších slabin v kódu.

Tento program je primárně určen pro bezpečnostní analytiky, kteří jsou odměňovaní za odhalené chyby ve firemním softwaru, uvedly pro Reuters tři zmiňované zdroje. Agentuře se ale nepodařilo zjistit identitu dotyčného hackera.

Nový generální ředitel Uberu Dara Khosrowshahi uvedl v prohlášení o úniku dat, že propustil dva vysoce postavené zaměstnance bezpečnostního oddělení, kteří tento incident v říjnu 2016 řešili.

Není jasné, kdo udělal konečné rozhodnutí v otázce výkupného hackerovi, aby únik dat zůstal utajený, ale zdroje citované agenturou Reuters potvrzují, že tehdejší generální ředitel Travis Kalanick o incidentu a následné platbě hackerovi věděl.