ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Hodnota Tesly na trhu přesáhla bilion dolarů. Díky zprávě o nové zakázce

  • 79
Tržní hodnota amerického výrobce elektromobilů Tesla v pondělí poprvé překonala hranici jednoho bilionu dolarů (přes 22 bilionů korun). Cenu akcií podniku podpořila zpráva o velké zakázce od autopůjčovny Hertz.

Bilionovou hranici doposud ve Spojených státech pokořilo pouze několik veřejně obchodovaných společností. Jako první z nich se nad tuto hranici dostala technologická firma Apple, a to v roce 2018.

Autopůjčovna Hertz v pondělí oznámila, že si objednala 100 000 vozů Tesla. Zakázka v hodnotě kolem 4,2 miliardy dolarů (zhruba 93 miliard korun) je největší samostatnou objednávkou, jakou Tesla doposud získala, napsala agentura Bloomberg.

Cena akcií Tesly v úterý poprvé překročila hranici 1 000 dolarů za kus. Krátce po 20:30 SELČ se akcie prodávaly za zhruba 1 040 dolarů za kus, oproti pátečnímu závěru si tak připisovaly přes 14 procent. K jejich růstu kromě zprávy o nové zakázce přispěly rovněž údaje o silném prodeji v Evropě a příznivá hodnocení analytiků, napsal server CNBC.

Analytik Adam Jonas z banky Morgan Stanley například v neděli zvýšil svůj cenový cíl pro akcie Tesly na 1200 dolarů z dřívějších 900 dolarů. Analytická společnost JATO Dynamics dnes oznámila, že nejprodávanějším novým vozem v Evropě byl v září Model 3 od Tesly.

Spoluzakladatelem a šéfem automobilky Tesla je známý americký podnikatel Elon Musk, který je nejbohatším člověkem na světě. Musk podle údajů společnosti Factset vlastní zhruba 17 procenta automobilky Tesla, upozornila agentura AFP.

Před dnešním posílením akcií Tesly hodnota Muskova jmění podle indexu miliardářů agentury Bloomberg dosahovala 252 miliard dolarů. Na druhém místě byl zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem v hodnotě 193 miliard dolarů.

,

Elektromobil