Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Ruští vývozci ropy díky Trumpovým sankcím zbohatli

  • 23
Sankce amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči Íránu a Venezuele nechtěně zvýšily poptávku po ruské ropě a ruským vývozcům tak výrazně stouply příjmy. Ruské ropné společnosti za listopad až červenec obdržely podle agentury Bloomberg dodatečné příjmy nejméně 905 milionů USD (21 miliard Kč).

Spolu se sankcemi se také snížila těžba ropného kartelu OPEC a jeho spojenců, což rovněž přispělo k růstu poptávky po ruské ropě. „V současnosti je nedostatek konkurenční těžší, kyselejší ropy kvůli sankcím vůči Íránu a Venezuele, ale také kvůli současné dohodě o omezení těžby mezi OPEC+,“ uvedla analytička firmy JBC Energy Konstantsa Rangelová. Výsledkem toho je, že cena uralské ropy stoupla výše, než cena severomořské ropy Brent.

USA oznámily sankce vůči Venezuele koncem ledna a zrušily zbývající výjimky na koupi íránské ropy od května. To způsobilo nedostatek těžké, kyselé ropy, kterou obě země vyvážejí a která je podobná ropě z Ruska. Přestože tato ropa je považována za méně kvalitní, některé rafinerie jsou postavené pro její zpracování a přechod na jinou jakost ropy by byl nákladný.

Výpočet agentury Bloomberg vychází z rozdílu ceny uralské ropy a ropy Brent ve sledovaném období ve srovnání s pětiletým průměrem. Agentura pro svůj výpočet využila údaje z obchodních terminálů, programů nakládky ropy ruských přístavů a informace od společnosti S&P Global Platts.

,