(ilustrační snímek) - traktor, protest, zemědělci, brusel

(ilustrační snímek) - traktor, protest, zemědělci, brusel | foto: Reuters

Traktory blokují Brusel kvůli drahým pohonným hmotám

  • 7
Ulicemi Bruselu se místo aut prohánějí tisíce traktorů. Zemědělci se společně s řidiči kamionů a taxíků zapojili do protestů proti vysokým cenám pohonných hmot a po vzoru jiných evropských států zablokovali většinu hlavních tepen do centra Evropské unie.

Ráno ale zely silnice prázdnotou. Policisté totiž upozorňovali ostatní řidiče, aby k cestování využili raději vlak. Stávka začala v devět hodin, měla by skončit mezi 14. až 16. hodinou.

"Chceme upozornit na to, že dopravci i ostatní řidiči jsou ohrožováni prudkým nárůstem cen pohonných hmot," řekl belgickým médiím taxikář Christophe Huylebroeck.

Tisíce traktorů zablokovaly centrum Bruselu

Řidiči blokují dopravu jen den před summitem Evropské unie, který se uskuteční rovněž v Bruselu. Hlavním bodem této schůzky by měla být právě problematika pohonných hmot. Zastínit by ji ale mohl nejistý osud Lisabonské smlouvy po neúspěšném irském referendu.

Belgii hrozí vážnější blokády
Blokáda belgické metropole by ovšem mohla být jen předehrou před daleko vážnějšími protesty. Jedna z největších zemědělských organizací v zemi (ABS) totiž pohrozila, že pokud vláda nepřijde s řešením, které by zlepšilo situaci farmářů, zemědělci paralyzují celou Belgii.

Tisíce traktorů zablokovaly centrum Bruselu

Ode dneška má belgická vláda přesně deset dní na to, aby navrhla nějaká opatření, jinak prý farmáři zablokují bruselské letiště, přístavy a železnice.

Dnešní protesty jsou pokračováním blokád, které zastavily dopravu v dalších zemích Evropy. Začátkem týdne protestovali řidiči ve Francii. Na celé čtyři dny se zastavila doprava také ve Španělsku. Tato blokáda dokonce způsobila, že v obchodech chybělo zboží. - čtěte více o stávce ve Španělsku