Zakladatel a majitel společnosti SpaceX Elon Musk na tiskové konferenci po...

Zakladatel a majitel společnosti SpaceX Elon Musk na tiskové konferenci po úspěšném startu rakety Crew Dragon (2. března 2019) | foto: Reuters

Jako James Bond. Elon Musk chce vyrobit autoponorku z legendárního snímku

  • 22
Máme návrh podvodního vozu inspirovaného bondovkou ze 70. let, prohlásil Elon Musk na úterním výročním setkání akcionářů Tesly. Kříženec auta a ponorky se nejspíš nebude vyrábět sériově, šéf Tesly přesto jeho vznik nevyloučil. Automobilka se však musí především dostat ze současných problémů a obnovit důvěru investorů.

Obojživelné auto, které v řídil James Bond v snímku Špion, který mě miloval z roku 1977 by se mohlo v blízké budoucnosti stát skutečností. Návrh automobilu, který může „jezdit“ i pod vodou podle Elona Muska již existuje.

Lotus Esprit Jamese Bonda

Miliardář, známý svými excentrickými podnikatelskými projekty, tak reagoval na dotaz jednoho z akcionářů během výroční konference. Ten se Muska zeptal, zda Tesla někdy vyrobí „vodní auto“.

„Ponorkový vůz skutečně můžete mít, technicky je to možné. Myslím, že trh pro tento produkt bude malý. Malý, ale nadšený,“ citoval Muska server stanice CNBC.

Musk už podobný automobil vlastní, zatím však pouze jako filmovou rekvizitu. V roce 2013 totiž koupil Lotus Esprit „Wet Nellie“, který na stříbrném plátně řídil Roger Moore v roli Jamese Bonda.

Tesla se řítí do propasti. Její akcie se od začátku roku propadly o 40 procent

„Vyrobit podobné auto by bylo trochu rozptýlení,“ řekl Musk. Tesla s totiž v současnosti musí soustředit na obnovení důvěry svých investorů, hodnota akcií automobilky se od začátku letošního roku propadla zhruba o třetinu.

Tesla se dlouhodobě potýká s produkčními a logistickými problémy, kromě toho je téměř permanentně ve ztrátě. V prvním čtvrtletí letošního roku automobilka prodělala přes 700 milionů dolarů, což je jeden z nejhorších výkonů za poslední dva roky.