Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Ze států EU doplatila na teroristické útoky nejvíce Velká Británie

  • 48
V důsledku teroristických útoků nedochází jen ke ztrátám na lidských životech. Terorismus má také významné ekonomické dopady. Podniky, města i národy přicházejí o miliardy. Podle nové studie stály teroristické útoky v posledních dvanácti letech státy EU přes 180 miliard eur. Největší škody postihly Velkou Británii.

Studie, kterou vytvořil výzkumný ústav RAND Europe, se zabývala vlivem terorismu na růst HDP v celé EU. Za použití ekonometrického modelování vyčíslil RAND odhad možných dopadů útoků v letech 2004 až 2016 na ekonomiky jednotlivých států. Nejhůře z toho vyšla Velká Británie. Teroristické útoky v tomto období ukrojily z britského HDP 43,7 miliard miliard euro. 

Pět teroristických útoků, ke kterým došlo ve Spojeném království v roce 2017, vedlo potenciálně ke ztrátě ekonomické produkce ve výši 3,5 miliardy eur. Výzkum rovněž ukázal, že druhou největší ztrátu za 12 let utrpěla Francie která přišla o 43 miliard eur. Třetí příčku obsadilo Španělsko, které ztratilo 40,8 miliardy eur. Následovalo Německo, které teroristé stáli přibližně 19,2 miliardy eur. Napsal o tom britský deník The Independent

Terorismus mění ekonomické chování spotřebitelů

Výzkumní pracovníci mimo jiné zjistili, že zatímco nákupní návyky spotřebitelů po teroristických útocích zůstaly podobné jako před útoky, investice měly klesající tendenci. Částečně je to způsobeno tím, že lidé po zkušenosti s terorismem začali přikládat menší význam budoucnosti a soustředili se více na život v přítomnosti. 

Měnit se po teroristických útocích může i ekonomické chování firem. Snižují se jejich výdaje i investice. Podle senior ekonoma z RAND Europe Marca Hafnera to v konečném důsledku vede k ekonomickým ztrátám v celé Evropě. Terorismus silně zasahuje například odvětví cestovního ruchu.

Společnost RAND zjistila, že změny v chování spotřebitelů a firem podpořilo i rozsáhlé pokrytí teroristických útoků v mnoha tradičních médiích a na kanálech sociálních sítí.

Negativní dopady na hospodářský růst EU po terorismu byly obvykle krátkodobé a platily pouze v roce, kdy k teroristickému incidentu došlo.