ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Zpracování ropy v Texasu doslova zamrzlo. Záchranu vezou tankery z Evropy

  • 4
Do Spojených států v těchto dnech směřuje z Evropy větší počet tankerů naložených pohonnými hmotami, kterých se kvůli mrazům v Texasu teď v USA nedostává. Texas je klíčovým státem, kde se těží a zpracovává ropa, kvůli mrazům se však objem těžby v USA tento týden podle odhadů snížil asi o 40 procent a mnoho rafinerií nemá co zpracovávat. S odkazem na analytiky a zdroje z odvětví to dnes uvedla agentura Reuters.

Miliony lidí v Texasu jsou bez elektřiny. Jste slaboši, napsal starosta

Mrazy z tohoto týdne v USA způsobily výpadek zhruba 20 procent kapacit pro zpracování ropy. Na západě Texasu je situace nejhorší, prakticky veškerá těžba ropy a zemního plynu se tam zastavila. Obchodníci se proto snaží ropné produkty zajistit jinde.

Dovoz nafty a plynového oleje na atlantické pobřeží Spojených států z ostatních zemí se v tomto měsíci pohybuje kolem 380 000 barelů denně, což odpovídá mnohaletým maximům z loňského listopadu, uvádí analytická společnost Vortexa. Za růstem je zejména vyšší dovoz těchto produktů ze severozápadní Evropy, jde asi o 140 000 barelů denně. I to je mnohaleté maximum.

Objem dovozu na této trase zůstane podle dosavadního vývoje objednávek silný i v březnu. Vortexa předpovídá, že předpovědi ukazují na celkový dovoz 2,5 milionu barelů. Prudký nárůst je patrný u vývozu benzinu z Evropy do Severní Ameriky. Analytici upozorňují, že v Mexickém zálivu část velkých tankerů kvůli potížím změnila plánovanou trasu.

Počasí zasáhlo i ceny

Problémy způsobené počasím se odrážejí i na cenách. Klíčový cenový ukazatel rafinerských marží se ve čtvrtek dostal na 15,43 USD za barel, což je maximum od loňského dubna, ukazují data Refinitiv Eikon. „Dopravci budou sledovat marže a jestliže se tady v USA ceny zvyšují, je to signál, že více produktů půjde do USA,“ připomněl základní pravidlo trhu hlavní analytik společnosti Price Futures Group v Chicagu Phil Flynn. Vzhledem k situaci se ale zvyšují i marže u benzinu a nafty v Evropě.

Texas a přilehlé oblasti se tento týden potýkají s mrazy až kolem minus 20 stupňů Celsia. Potíže, které způsobují výpadky v těžbě ropy a plynu, se odrážejí i na světových trzích. Cena severomořské ropy Brent se vyšplhala až na 65 dolarů za barel, americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) byla jen o málo levnější. Loni na podzim ropa nestála ani 40 dolarů, na jaře kvůli pandemii klesla ještě více.

,