Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Středočeská města a nemocnice získají téměř miliardu korun z EU

  • 2
Města a obce ze středních Čech získají v nadcházejícím období více než 950 milionů korun z EU. Peníze půjdou na obnovu historických center, revitalizaci návsí i volnočasové aktivity. Evropských peněz se dočkají také některé nemocnice.

Financování projektů schválil výbor regionální rady. Informoval o tom mluvčí kraje Martin Kupka.

Nejvíce z celkového balíku peněz, 344 milionů korun, půjde na obnovu městských center. Z těchto prostředků mají být financovány úpravy historických částí Vlašimi a Mělníka, revitalizace Husova náměstí v Benátkách nad Jizerou, pokračování úprav v centru Kutné Hory či obnova městského centra v Bělé pod Bezdězem. Neúspěšný byl naopak projekt revitalizace Březnické ulice v Příbrami, který peníze z EU nezíská.

"Nedokázal obstát v konkurenci ostatních projektů," uvedl Kupka.

Na projekty rozvoje venkova bude vynaloženo 245 milionů korun. Týkají se mimo jiné úprav návsí v Dolních Břežanech, Braškově či Dobrovici, rekonstrukce náměstí v Pyšelích a Stříbrné Skalici, obnovy centrální části Peček či městského parku v Dobřichovicích.

Přes 210 milionů by obce a města mohla čerpat na volnočasové aktivity, zejména na výstavbu a rekonstrukci hřišť a sportovišť.

Další podpora, ve výši 157 milionů korun, se má týkat nemocnic.

Zdravotnická zařízení v Kolíně, Příbrami a Kladně za tyto peníze mohou získat nové diagnostické přístroje a zmodernizovat svá oddělení.