Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Standard & Poor's snížila Erste Bank výhled na negativní

  • 7
Na pondělní překvapivé oznámení rakouské Erste Bank odpověděla ratingová agentura Standard & Poor's snížením výhledu ratingu banky na negativní. Hlavní úvěrový rating zůstal stejný.

Erste Bank v pondělí uvedla, že letos vykáže vysokou ztrátu namísto původně očekávaného zisku (čtěte zde).

Hlavní úvěrový rating agentura zatím nechala na stupni A. Erste v Česku ovládá Českou spořitelnu a s jejími akciemi se obchoduje i na burze v Praze.

"Z úvěrového hlediska je mnohem důležitější to, že banka čelí rostoucímu úvěrovému riziku. Toto riziko pramení z jejího portfolia v Maďarsku," píše se ve sdělení agentury. Hodnocení úvěrového profilu SACP agentura snížila na stupeň BBB plus z dosavadního A minus.

Erste Bank v pondělí oznámila, že v letošním roce bude mít ztrátu až 800 milionů eur (asi 19,8 miliardy Kč) a nebude vyplácet dividendy. Banka utrpí ztrátu především v Maďarsku, kde lidem poskytla peníze na cizoměnové hypotéky. Maďarská vláda ale dlužníkům umožní refinancovat za výhodnější úrok, než jaký je na trhu. Rozdíl půjde k tíži rakouské banky.

Erste zároveň přecení státní dluhopisy slabších zemí eurozóny, které teď mají v jejím účetnictví nereálnou hodnotu. Vedle toho bude odepisovat také nehmotný majetek v Rumunsku. Akcie Erste Bank kvůli tomu v pondělí prudce oslabily a v poklesu pokračovaly i v úterý.