Singapur

Singapur | foto: Profimedia.cz

Z ekonomického draka lazarem. Singapurská ekonomika rekordně spadla

  • 52
Singapurská ekonomika se kvůli koronaviru propadla v posledním čtvrtletí do recese.Tamní úřady předpovídají, že to bude nejhorší recese v Singapuru od doby, kdy se městský stát stal v roce 1965 nezávislý na Malajsii.

Hrubý domácí produkt (HDP) Singapuru se ve srovnání s předchozím čtvrtletím propadl o rekordních 41,2 procenta. Meziročně se snížil o 12,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnilo ministerstvo obchodu a průmyslu. Čísla odhalují závažnost celosvětového poklesu hospodářství, který způsobila pandemie onemocnění covid-19, upozornila agentura BBC.

Singapur, ve kterém žije 5,7 milionu lidí, měl podle Univerzity Johnse Hopkinse jeden z nejvyšších počtů nákazy koronavirem v jihovýchodní Asii. Jak uvedlo tamní ministerstvo zdravotnictví, v zemi se nakazilo více než 42 tisíc lidí a došlo ke 26 úmrtím. 

Singapur je jednou z prvních asijských zemí, která zveřejnila údaje o HDP za druhé čtvrtletí, během kterého mnoho zemí v rámci bezpečnostních opatření proti šíření koronaviru uzavřelo své hranice. Čísla ze Singapuru naznačují, jak by pandemie mohla ovlivnit ekonomiky po celém světě.

V prvním čtvrtletí letošního roku se HDP Singapuru snížilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 10,6 procenta. Prohlubující se pokles je znakem toho, že měla pandemie na singapurskou ekonomiku zřejmě mnohem tvrdší dopad než na mnoho jiných asijských zemí. 

Optimistické vyhlídky

Na propad celosvětového obchodu doplatil hlavně zpracovatelský průmysl, který je silně závislý na vývozu, stavebnictví a maloobchod. Stavebnictví se podle CNBC propadlo oproti minulému roku o 54,7 procenta.

Ekonom Alex Holmes z Capital Economics uvedl, že aktivita v Singapuru se od uvolnění opatření minulý měsíc znovu rozjela. „I když mnoho průmyslových odvětví, zejména cestovní ruch a pohostinství, bude i nadále trpět, hospodářství by se mělo vzpamatovat rychleji než ostatní v regionu,“ říká Holmes s tím, že klíčovým důvodem k optimismu je velikost vládního stimulačního balíčku. 

Singapurská vláda slíbila poskytnout 67 miliard dolarů (1,6 bilionu korun) domácnostem a podnikatelům ve formě stimulačních opatření. To odpovídá téměř 20 procentům HDP. Na začátku června začal Singapur také uvolňovat přísná omezení. Vláda očekává za celý rok snížení HDP o čtyři až sedm procent, což bude rekordní pokles.


Témata: Singapur, Malajsie, Recese