ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Skeptici slaví, akcie Tesly padají. Na pokles vsadil i slavný investor Burry

  • 17
Investoři sázející na propad ceny akcií Tesly mají letos velmi dobrý rok. Zatímco v minulém roce se jim příliš nedařilo, v posledních měsících ztratily akcie automobilky zhruba třetinu své hodnoty. Na pokles vsadil značnou částku i známý investor Michael Burry, který jako jeden předpověděl finanční krizi, jež udeřila v roce 2008.

Tzv. shortování neboli sázka na pokles ceny akcií se provádí v podstatě opačnou formou než klasický nákup cenného papíru, jímž investor spekuluje na růst. Při něm si investor cenný papír půjčí a okamžitě ho prodá. Jakmile jeho cena klesne, nakoupí jej zpátky a profituje z cenového rozdílu.

Zatímco shortování se vyplatí, pokud cena akcií klesá, v opačném případě může způsobit velké ztráty. Proto když v roce 2020 akcie společnosti Tesla vylétly o 743 procent, vedlo to podle analýzy společnosti S3 Partners k bezprecedentním ztrátám „shortařů“ ve výši 40 miliard dolarů, informuje CNN.

V letošním roce jsou však zatím shortaři Tesly v zisku čtyři miliardy dolarů, což je zdaleka nejlepší výkon na trhu. Navíc je to více než odhadovaný zisk, jehož tito prodejci dosáhli na dalších čtyřech nejziskovějších společnostech, na které se zaměřili. Konkrétně na výrobce čipů AMD, čínské výrobce elektromobilů Nio, poskytovatele streamovacích služeb Fastly a společnosti Sunrun zabývající se solární energií. 

Sázky na pokles cen akcií mohou probíhat i díky tzv. prodejním opcím, to je investiční nástroj v podobě smlouvy mezi prodávajícím a kupujícím. Prodávajícímu umožňuje se akcií zbavit za předem stanovenou cenu. Slavný investor Michael Burry, známý i z filmu Sázka na nejistotu z roku 2015, tento týden zveřejnil, že od 31. března drží prodejní opce na více než 800 tisíc akcií Tesly v hodnotě přibližně 534 milionů dolarů.

Odchod investorů

Někteří dosud významní investoři se nyní začínají akcií Tesly pomalu zbavovat. Příkladem je skotská investiční firma Baillie Gifford & Co, donedávna jeden z největších akcionářů Tesly. Společnost na začátku května zveřejnila, že během prvního čtvrtletí prodala 11,1 milionu akcií automobilky.

Musk si utahuje ze spekulantů. Na trh uvedl rudé šortky

Na pokles akcií Tesly se dlouhodobě sází už několik let. V minulosti se však právě na tomto kroku mnoho shortařů spálilo, jelikož akcie stále rostly. Z toho, že se jim nedaří, si utahoval i sám šéf automobilky Elon Musk. V minulém roce právě na popud těchto spekulantů uvedl limitovanou edici rudých „šortek“ s názvem Tesla Short Shorts, která si právě z shortařů měla utahovat.

Podle některých odborníků jsou ale i v této době, kdy se zdá, že se shortařům konečně daří, akcie Tesly velmi nestálé. „Myslím si, že s Teslou chce teď málokdo pokoušet štěstí,” uzavírá analytik společnosti Wedbush Securities Daniel Ives.