Peníze s chybným názvem republiky se staly předmětem zájmu sběratelů. Ilustrační foto

Peníze s chybným názvem republiky se staly předmětem zájmu sběratelů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Šéf chilské mincovny dostal padáka. Za chybu v názvu státu

  • 28
Jihoamerický stát Chile má dva názvy. Alespoň na některých mincích v hodnotě padesát Peso. Místo Chile na ně totiž mincovna omylem vyrazila nápis Chiie. Přestože vadných mincí je jen několik tisíc, šéf podniku Gregorio Iñiguez dostal padáka. Případ je o to absurdnější, že mince kolují v oběhu přes rok a nikdo si toho nevšiml.

Mince se razily v roce 2008, na nedostatky však lidé upozornili až koncem minulého roku.

Stát poté oznámil, že peníze z oběhu stahovat nebude. Iñiguez spolu s dalšími úředníky však za to, že je na tisících chilských mincí v hodnotě 50 peso (necelé 2 Kč) napsané "Chiie", ztratili práci.

Jeho nadřízení se proti tomuto postupu brání. "Kvůli záměně písmena Iñiguez o místo nepřišel," zdůrazňuje María Eugenia Wagner. Podle jejich slov nevyhovoval profilu zaměstnance společnosti.

Chilské Peso s vadným názvem státu.

Chilské Peso s vadným názvem státu.

"Byl jsem obviněn z toho, že jsme slovo spletli schválně," řekl chilskému tisku jeden z pracovníků. Podle něj se však jednalo o omyl, kterého si nevšiml nikdo z lidí, kteří mince kontrolovali a schvalovali.

V Česku se to zatím nestalo

Peníze s chybným názvem republiky se staly předmětem zájmu sběratelů. "Lidé je hromadí v naději, že se jejich hodnota zvýší," informuje zpravodaj BBC z chilské metropole Santiago.

Problém s vadnými mincemi řešila v minulém roce také Velká Británie. Královská mincovna vyrazila desítky tisíc dvacetipencových mincí, které měly jednu stranu podle starého vzoru a druhou novou. Jejich cena se tehdy mezi sběrateli vyšplhala až na 50 liber.

Česká republika podobný případ ještě nezažila. "Práce rytců jak na tiskových deskách pro tisk bankovek, tak na razidlech pro ražbu mincí je mnohokrát kontrolována," řekl pro iDNES.cz Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžního a platebního styku České národní banky. Na kontrole se podle něj podílí tiskárna, mincovna i ČNB.