Nová covidová pravidla brzy začnou platit i v kalifornském San Francisku. (13....

Nová covidová pravidla brzy začnou platit i v kalifornském San Francisku. (13. srpna 2021) | foto: AP

Do restaurace s očkováním už i v San Francisku. Nařízení platí od konce srpna

  • 11
Po New Yorku přistoupila kvůli šíření covidové varianty delta i další metropole. Nová pravidla brzy začnou platit i ve vnitřních zařízeních kalifornského San Franciska. Při vstupu do zdejších restaurací, kaváren, barů či posiloven se zákazníci budou muset prokazovat dokladem o očkování. Nová opatření se budou vztahovat i na jejich personál, budou z něj však i výjimky.

„Mnohé podniky v San Francisku už potvrzení o dokončeném očkování po svých zákaznících požadují už nyní, protože jim jde o zdraví jejich zaměstnanců, zákazníků i zdraví tohoto města,“ oznámila ve čtvrtek starostka San Franciska London Breedová.

Dovnitř pouze očkovaní. Newyorčané se budou muset prokazovat potvrzením

Plošné nařízení začne platit v pátek 20. srpna a dotkne se i zaměstnanců. Ti ale budou mít dva měsíce na to, aby si očkování stihli zajistit, a nepřišli tak o místo. Potvrzení při vstupu do podniku nebudou muset mít děti mladší 12 let ani lidé, kteří očkováni být nemohou. Možné budou i další výjimky.

Nové nařízení se vztahuje mimo jiné také na vybraný zdravotnický personál, včetně lékárníků a zubařů. „Očkování je naše cesta ven z pandemie a také cesta zpátky k životu, který můžeme trávit všichni bezpečně spolu,“ uvedla Breedová ve svém prohlášení. Prokázat se pouze negativním testem tak již nebude možné.

K podobným krokům přistoupilo i město New York. Od 16. srpna se musí návštěvníci posiloven, restaurací či kaváren taktéž prokázat platným očkovacím certifikátem. V nejlidnatějším městě Spojených států ale bude stačit potvrzení o jedné dávce vakcíny. Podle agentury AP zvažuje podobné omezení i město Los Angeles.

Očkování nařizují také velké americké společnosti, například potravinářský gigant Tyson Foods či softwarový gigant Microsoft.

Očkování ve školách

Chcete mít práci? Naočkujte se. Některé americké společnosti přitvrzují

Zpráva o novém opatření v San Francisku přišla jenom den poté, co guvernér Kalifornie Gavin Newsom oznámil povinnost očkování proti covidu-19 pro všechny zaměstnance státních i soukromých škol. Pokud očkování mít nebudou, budou se muset každý týden testovat.

V souvislosti se začátkem školního roku v řadě amerických států se mnohde také rozpoutal spor o to, zda má být povinné nošení roušek v učebnách. Školní rok v některých státech už začal, jinde začne ještě tento měsíc.

Spojené státy zažívají opět výrazný nárůst počtu případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Podle agentury Reuters se tam za dva týdny denní přírůstky téměř zdvojnásobily a jsou nejvyšší za předchozích šest měsíců. Nejhorší je situace na jihu USA, mimo jiné v Arkansasu, Louisianě, Texasu a na Floridě, kde se jednotky intenzivní péče nemocnic blíží maximální kapacitě.

,