Phuket je ostrov v jihozápadním Thajsku

Phuket je ostrov v jihozápadním Thajsku | foto: Profimedia.cz

Platební karty nefungují, aerolinky nelétají. Tisíce Rusů uvázly v Thajsku

  • 64
Tisíce ruských turistů, kteří se vydali do Thajska, vymýšlejí, jak se dostat zpátky domů. Kromě zrušených letů je trápí také problémy s platbami. Některé ruské banky byly totiž odstřiženy od mezinárodního platebního systému SWIFT. Za vše mohou západní sankce, které byly na Rusko uvaleny po invazi na Ukrajinu.

Podle thajských úřadů v zemi zůstalo více než sedm tisíc Rusů. Pobývali konkrétně v lokalitách Pattaya a Krabi a na ostrovech Phuket a Koh Samui, informovala agentura Reuters.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

„Musíme být dobří hostitelé a o každého se postarat,“ uvedl Yuthasak Supasorn, guvernér thajského úřadu pro cestovní ruch pro agenturu Reuters. Mimo jiné dodal, že někteří Rusové jsou aktuálně na cestě do země.

Rusové představují pro Thajsko významnou klientelu. V roce 2019 zemi v jihovýchodní Asii navštívilo 1,4 milionu Rusů, utratili tam 3,3 miliardy dolarů (zhruba 78 miliard korun). V lednu do Thajska zavítalo 23 tisíc Rusů, tedy pětina všech přijíždějících turistů.

Na ostrově bez peněz

Zhruba polovina ruských turistů uvízla na ostrově Phuket. „Požádali jsme hotely, aby snížily ceny a prodloužily jejich pobyty,“ řekl Bhummikitti Ruktaengam, prezident turistické asociace na ostrově.

Klienti však mají problém s placením či vybíráním peněz. Společnost Visa kvůli invazi na Ukrajinu v sobotu oznámila, že pozastavuje operace v Rusku. Dodala, že karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat.

Fronta až za roh. Směnárny čelí náporu, ve velkém se vyměňují dolary i eura

Obdobně se zachoval i druhý velký vydavatel platebních karet, společnost Mastercard. Ta v sobotu uvedla, že karty vydané ruskými bankami již nebudou podporovány sítí Mastercard a že jakákoli karta Mastercard vydaná mimo Rusko nebude fungovat u ruských obchodníků nebo bankomatů.

Podle prezidenta tamní turistické asociace karty skutečně nefungují. A pokud to je možné, někteří návštěvníci podle něj využívají čínskou platební kartu UnionPay.

Přestože Thajsko bylo mezi 141 zeměmi, které odsoudilo ruskou invazi a vyzvalo Moskvu k okamžitému ukončení bojů na Ukrajině a stažení svých vojáků, neuvalilo na Rusko žádné sankce.

Podle Bhummikittiho se již pracuje na tom, aby se Rusové dostali domů aerolinkami ze středního východu. Zvažovalo se také, zda by hosté mohli na ostrově platit v kryptoměnách. Podle Bhummikittiho uvízli na ostrově také ukrajinští turisté, a to zejména kvůli uzavření tamních letišť.