ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Yan Renelt, MAFRA

Fronta až za roh. Směnárny čelí náporu, ve velkém se vyměňují dolary i eura

  • 547
Česká koruna kvůli ruské invazi na Ukrajinu začala razantně oslabovat. Celková nejistota a riziko dalšího oslabení koruny tak žene lidi do směnáren a prvotní šok z války způsobil nárůst zájmu o cizí měny. Nejčastěji se vyměňují dolary, eura, ale také švýcarské franky.

Zájem o světové rezervní měny jako je americký dolar či euro kvůli válce na Ukrajině momentálně roste o desítky procent. 

„Lidé mají obavu z poklesu české koruny nebo se dopředu zajišťují před dovolenou. Pro tyto případy je dobré mít část majetku v cizích měnách. Lidé by neměli mít veškerý majetek jen v českých korunách, ale z důvodu možných geopolitických rizik právě i ve světových měnách,“ říká investor Jan Sušánka ze společnosti Sušánka & partneři.

Tuzemské směnárny tak zažívají od minulého týdne nebývalý nápor. Obzvlášť v klasických směnárnách se tvoří delší fronty.

„V naší směnárně v Kaprově ulici máme frontu až za roh. Zájem je enormní, lidi blázní, mají strach, co se bude dít. Asi si peníze strkají pod polštář, jinak si to neumím vysvětlit,“ reagoval na dotaz iDNES.cz jednatel směnárny Exchange Mikoláš Šveda. 

ČNB pomáhá slábnoucí koruně, rozpouští devizové rezervy

Dále potvrzuje, že největší poptávka je po eurech a dolarech, větší sumy určené ke směně si klienti však musí rezervovat předem. Do druhého dne mají pak požadovanou částku na pobočce připravenou.

Podle Švedy služby směnárny nyní využívají hlavně Češi. „Z 99 procent našich klientů tyto dvě měny směňují Češi, kteří mají pravděpodobně obavy o své peníze. Asi nedůvěřují bankám,“ míní jednatel. 

Směny také v bankách

Směnárny v bankách taktéž potvrzují zvýšený zájem o valuty. Nejčastěji probíhá směna i výběry v eurech, amerických dolarech a švýcarských francích.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

„Evidujeme vyšší zájem o směnu měn na pobočkách od 24. února 2022. Největší nárůst byl právě 24. února, a to z hlediska objemu přibližně čtyřikrát a z hlediska počtu transakcí zhruba dvakrát. Tento trend byl patrný až do pondělí, kdy byl znatelný pokles,“ říká mluvčí Monety Anna Strnadová.

V Komerční bance zažívají podobnou situaci a od minulého týdne také začali evidovat zvýšený zájem klientů. „Jsme na takovou situaci připraveni a disponujeme dostatečným množstvím valut. Fungujeme jako klasická směnárna, takže naše služby mohou využít jak naši klienti, tak i ti, kteří si k nám přijdou peníze směnit z ulice,“ potvrzuje tiskový mluvčí Komerční banky Michal Teubner. 

V České spořitelně fungují směnárny pouze pro její klienty, a tak abnormální nápor není tak evidentní jako u klasických směnáren. Ovšem i zde zaznamenali deseti až dvacetiprocentní nárůst, obzvlášť během minulého týdne.

„V prvním šoku vybírali klienti víc valuty, ale teď se situace již uklidnila. Zájem o valuty je již na předválečném normálu,“ říká Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Svůj podíl na tom mohou mít i intervence centrální banky, která minulý týden začala na trhu kurz koruny bránit. Do té doby totiž česká měna – podobně jako třeba polský zlotý nebo forint – kvůli obavám velkých investorů citelně slábla. Od začátku války koruna k dolaru ztratila 1,70 Kč, pak se ČNB povedlo ztráty zastavit.