Jeden z neopracovaných diamantů, které vytěžila ruská společnost Alrosa v...

Jeden z neopracovaných diamantů, které vytěžila ruská společnost Alrosa v sibiřském dolu Mir. | foto: Profimedia.cz

Rusko otevírá nový obří důl na diamanty, ukrývá 173,5 milionu karátů

  • 37
Ruský těžební gigant Alrosa, největší světový producent diamantů, zahájil práce na otevření nového obřího dolu na ruském Dálném východě. Produkce z něj by měla nahradit diamanty z dolu Mir uzavřeného kvůli průsaku, který si v roce 2017 vyžádal životy osmi lidí.

Projekt si vyžádá investice odhadem 121,5 miliardy rublů (přes 28 miliard korun). Těžba by měla být zahájena v roce 2032, citují webové stránky Jakutské oblasti šéfa Alrosy Pavla Marinyčeva.

OBRAZEM: Druhá největší díra do země. Důl, který prý vtahuje i vrtulníky

Důl Mir se před uzavřením podílel na roční produkci diamantů společnosti Alrosa přibližně devíti procenty. Nový projekt se bude jmenovat Mir-Glubokij a bude zajišťovat zhruba stejnou produkci jako ten zavřený, uvedl Marinyčev.

Celkový objem diamantových zásob v novém dole činí 173,5 milionu karátů. Produkce by měla dosáhnout dvou milionů tun rudy a tří milionů karátů diamantů ročně po dobu více než 30 let.

Klenotníci jsou nervózní, západní sankce postihly i ruské diamanty

Na společnost Alrosa uvalily loni po invazi Ruska na Ukrajinu sankce Spojené státy. Odřízly ji od svého bankovního systému a zakázaly podniku přímý prodej na americkém trhu.

Minulý měsíc společnost Alrosa vykázala za první pololetí nárůst tržeb o 0,2 procenta. Čistý zisk však firmě meziročně klesl o 35 procent na 55,6 miliardy rublů.

,