ilustrační snímek | foto: ČTK

Studie: Sankce jsou pro Rusko drastické. Automobilový sektor je před kolapsem

  • 843
Po několika měsících od počátku invaze na Ukrajinu přišli američtí výzkumníci s první komplexní analýzou hospodářských dopadů sankcí vůči ruské ekonomice. Vědci z Yaleovy univerzity zjistili, že sankce ruskou ekonomiku obrovským způsobem ničí. Jednotlivá odvětví ruského hospodářství poklesla o desítky procent a jeden z nejcitelnějších propadů je patrný třeba v automobilovém sektoru.

Kvůli válce na Ukrajině se z Ruska stáhla více než tisícovka globálních firem, které v průběhu uplynulých let tvořily až čtyřicet procent tamějšího HDP. Studie zároveň tvrdí, že zemi v průběhu posledních měsíců opustilo až půl milionu lidí, kteří nesouhlasili s nastalou vládní politikou.

Příjmy ruského státního rozpočtu jsou dlouhodobě závislé hlavně na prodeji fosilních paliv. Evropa jakožto dřívější obrovský ruský obchodní partner se momentálně snaží ruské komodity nahradit a s mnoha zeměmi po celém světě se snaží vyjednat alternativní dodávky.

Rusko se sice snaží svá paliva dostat na jiné trhy, jako třeba do Číny a Indie, z hlediska příjmů do rozpočtů ale tyto snahy nebyly prozatím příliš úspěšné. Vladimir Putin i proto v posledních týdnech čím dál častěji debatuje se svým čínským protějškem o vybudování nových plynovodů na východ, ale takové kroky se nemohou případně realizovat hned a vyžádají si obrovské množství času i složitého vyjednávání.

Sankce bolí Evropu víc než Rusy, jen válku protahují, kritizuje Orbán

„Strategická pozice Ruska jako vývozce komodit se citelně zhoršila. Rusko se totiž se ztrátou svých dřívějších hlavních trhů dostalo do slabé pozice,“ stojí ve studii amerických vědců.

V krizi je ruský průmysl, zemědělství i služby

Ruské finanční trhy i kvůli sankcím ze Západu zažívají černé týdny a kvůli omezeným prostředkům jsou značně omezeny i jejich možnosti k případným investicím v zemi. Třeba ruská automobilová výroba se během června propadla až o 89 procent. Výroba optických kabelů pak proti loňskému červnu poklesla zhruba o 80 procent.

Řada ostatních důležitých ruských sektorů je na tom obdobně. Vyvolaný konflikt dopadl záporně i na oblast ubytování, pohostinství, lesnictví či zemědělství a nastalá situace nepříznivě ovlivňuje i ruské energetické společnosti. Jejich hodnota na akciových trzích se totiž citelně propadla.

Rusové mizí do Dubaje

Kromě kapitálu však ruský stát přišel i o značnou část obyvatel. Ze země odešla řada vysokoškolsky vzdělaných lidí, na kterých ruský stát v mnoha oblastech hospodářství stavěl. Nejčastěji šlo o pracovníky v technologickém průmyslu.

Z Ruska ale zmizelo také asi patnáct tisíc velmi bohatých lidí, kteří se vydali hledat bezpečnost a stabilitu finančních trhů. Řada z nich odešla třeba do Dubaje nebo do dalších bohatých měst na Blízkém Východě, což potvrzují třeba i údaje dubajských realitních společností. Těm se proti loňskému roku navýšil počet prodaných nemovitostí osobám s ruským státním občanstvím o sto až dvě stě procent.

Vědci z americké univerzity závěrem ve své zprávě dodávají, že pokud Západ ve svých sankcích nepoleví, tak Rusko z nastalých hospodářských důsledků jen těžko najde cestu ven a vyvrací ruské argumenty, že Západ uvalené sankce poškozují mnohonásobně více.