Zákazníci pubu Masons Arms v Camelfordu v Cornwallu si každé pondělí mohou...

Zákazníci pubu Masons Arms v Camelfordu v Cornwallu si každé pondělí mohou užívat atmosféry bez světel jen se svíčkami. Hospodští hledají způsoby, jak přitáhnout zákazníky i ušetřit (3. října 2022) | foto: Profimedia.cz

Inflace a ceny energií drtí britské hospody, ruší stoly nebo zavírají v pondělí

  • 34
Britská gastronomie trpí. Hospody i restaurace se potýkají s odlivem zaměstnanců, vysokými výdaji za energie i inflací. Tři čtvrtiny podniků v pohostinství navíc nemají dostatek personálu, píše agentura Bloomberg.

Nelichotivý obrázek vykreslil průzkum Britské komory podnikatelů (BCC). „Celý sektor je pod tlakem, důvěra podnikatelů v lepší vyhlídky na následující čtvrtletí, je mizivá,“ vyjádřil se šéf výzkumného týmu David Bharier.

Podle zjištění BCC je v Británii celkově 33 procent podniků, které za poslední čtvrtletí zaznamenaly rostoucí tržby. Další čtvrtina pak hlásí propad. To však platí pro ekonomiku jako celek, pohostinství je na tom podle BCC výrazně hůř, mezi ztrátovými firmami mají největší zastoupení právě restaurace.

Méně stolů, méně lidí

Gastro podniků, které od léta zkrátily své otevírací hodiny, začalo podle expertů od léta citelně přibývat.

„Nápady na snížení nákladů jsou různé, někdo se zbaví části stolů, jiný omezí provoz,“ tvrdí Kate Nichollsová, šéfka UKHospitality, organizace zastupující 740 podniků z oblasti pohostinství. To podle ní může například znamenat, že hospody zůstanou úplně zavřené v pondělí, nebo přestanou podávat snídaně.

Snaha ušetřit se nevyhnula ani síti restaurací a barů Oakman Inns. „Snídaně máme obyčejně od osmi, je ale možné, že dobu posuneme, některé z našich podniků budou otevírat až v čase oběda,“ komentuje situaci ředitel Dermot King.

Britské pohostinství utrpělo další ránu minulý měsíc. Kvůli prosincové stávce železničářů odhaduje UKHospitality, že restaurace přišly kvůli menšímu počtu strávníků o dvě a půl miliardy liber (v přepočtu kolem 68 miliard korun).