Krize v Řecku dopadá na všechny vrstvy obyvatel.

Krize v Řecku dopadá na všechny vrstvy obyvatel. | foto: Reuters

Řecko dostane další pomoc, peníze tentokrát potečou ve více splátkách

  • 40
Zahraniční věřitelé uvolní Řecku další část slíbené finanční pomoci, která ovšem bude rozložena do více splátek. Podle zdrojů agentury Reuters se na tom v Bruselu dohodli ministři financí eurozóny. První část v objemu 2,5 miliardy eur (asi 65 miliard Kč) bude vyplacena ještě tento měsíc.

Řecko celkem potřebuje asi 8,1 miliardy eur, zbylé peníze zřejmě nedostane dříve než v říjnu. V témže měsíci má podle dohody ministrů následovat další příspěvek z eurozóny ve výši půl miliardy eur.

Podle zdrojů Reuters mají centrální banky eurozóny ještě v červenci přispět částkou 1,5 miliardy eur a další půlmiliardou eur v říjnu. Mezinárodní měnový fond by měl v rámci dohody v srpnu přidat 1,8 miliardy eur.

O možnosti rozdělit pomoc Řecku ze záchranného balíku do několika splátek hovořili ministři ještě před jejich pravidelným zasedáním. Schůzce ráno předcházelo oznámení předběžné dohody s řeckými úřady, která je pro další uvolnění úvěru nezbytná.

Takzvaná 'trojka' věřitelů, tedy Evropská komise, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Evropská centrální banka (ECB), po týdenním jednání oznámila, že dosáhla s řeckou vládou dohody na úrovni expertů o reformách a restrukturalizaci řecké ekonomiky. Ta dostává mezinárodní pomoc již od května 2010.

Dnes oznámená dohoda byla předpokladem k tomu, aby ministři financí Euroskupiny mohli schválit z celkového balíku 240 miliard eur uvolnění další pomoci, kterou Řecko nezbytně potřebuje k uhrazení dalších splatných závazků.

Řecko je už šest let v hospodářské recesi, částečně i důsledkem opatření, která plynou z podmínek záchranného balíku. Míra nezaměstnanosti přesahuje 27 procent.