Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: HehecCreative Commons

Řecko chystá pobytovou daň, dovolená v zemi zdraží

  • 130
Dovolená v Řecku příští rok podraží. Země zavádí od 1. ledna 2018 novou pobytovou daň, která má přinést víc peněz do státního rozpočtu.

Podle návrhů řecké vlády bude nová daň stanovena podle kategorie ubytování od 50 centů (necelých 13 korun) do čtyř eur (přes 103 korun) za pokoj a noc. Nejnižší poplatek se bude platit v apartmánech a hotelech s jednou a dvěma hvězdami. V případě tříhvězdičkových hotelů bude taxa činit 1,5 eura, u čtyřhvězdičkových tři a u pětihvězdičkových čtyři eura.

Pobytová daň se týká řeckých ubytovacích zařízení, nikoliv cestovních kanceláří. Hradit by se tedy měla přímo v hotelu v místě dovolené a nebude tak součástí ceny zájezdu. Cestovní kanceláře však budou muset o výši poplatku informovat klienty ve smlouvě.

Na detaily ohledně způsobu placení se však ještě čeká. O finální podobě poplatku by mělo být jasno do Vánoc. „Nyní se čeká na prováděcí předpisy, které ujasní, zda bude možné poplatek uhradit prostřednictvím cestovní kanceláře, nebo jej budou muset uhradit klienti až přímo v hotelu,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Zavedení takového poplatku se podle něj dalo očekávat, protože i místní samosprávy chtějí mít přímý přínos z turistiky v jejich oblasti. „Pokud chtějí lidé kompenzovat zvýšené náklady související s tímto poplatkem, doporučuji si zakoupit zájezd do Řecka s předstihem v rámci First moment, kde cestovní kanceláře nabízejí výrazné slevy,“ doporučuje Papež.

Pobytová taxa se běžně platí v řadě zemí včetně Česka. Hlavním smyslem poplatku je oddělení peněz pro místní samosprávy od ostatních daní, které proudí do státní pokladny. „Vždy se jedná o malé částky, které v důsledku nezdražují služby o nějaké horentní sumy. Nejvíc postihují ty nejlevnější ubytovací kapacity, ale i u nich to není nic dramatického,“ doplňuje Papež.