Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: Evropská komise

S&P snížila rating Francie o jednu příčku na stupěň AA

  • 1
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Francie o jeden stupeň na známku AA. Výhled ratingu je stabilní. S&P upozornila hlavně na vysokou nezaměstnanost, která podkopává podporu dalších potřebných strukturálních reforem.

Podle S&P dosavadní makroekonomické reformy vlády podstatně nezlepšily střednědobý výhled růstu země. Ke stabilnímu výhledu se agentura rozhodla proto, že vláda se zavázala udržet pod kontrolou dluh. Stabilní výhled znamená, že se agentura nechystá v nejbližším období rating měnit, a to ani směrem dolů ani nahoru. Podle S&P je pravděpodobnost, že by změnila v příštích dvou letech rating Francie, nižší než jedna ku třem.

Francouzský dluh má tak nyní u S&P třetí nejvyšší známku. Francouzský ministr Pierre Moscovici v reakci na oznámení uvedl, že dluh Francie stále patří mezi nejbezpečnější a nejlikvidnější na světě a označil hodnocení S&P za "nesprávnou kritiku" druhé největší ekonomiky eurozóny. "Za posledních 18 měsíců vláda zavedla velké reformy, jejichž cílem je zlepšení ekonomické situace Francie, ozdravení jejích veřejných financí a její konkurenceschopnosti," citovala agentura Reuters prohlášení ministra.

Hlavní ekonom BH Securities Vojtěch Benda však krok agentury jako přehnaný nepovažuje.  "Neschopnost vlády zkrotit deficity veřejných rozpočtů a sílící signály možného návratu do recese představují pro Francii významné riziko posunu směrem k periferním státům eurozóny. Pokud se nepodaří francouzské vládě přesvědčit finanční trhy o změně k lepšímu, dopady by Francie nepochybně pocítila v růstu úrokových sazeb a poklesu zájmu investorů o francouzský akciový trh," uvedl Benda.

Úvěrový rating je důležitý pro investory, neboť jim ukazuje, jaká je pravděpodobnost řádného splacení úvěru. Má důležitý vliv na ochotu věřitelů příslušnému státu nebo subjektu půjčovat a také na podmínky půjčky. Čím je rating vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a je tím je i pravděpodobné, že si bude schopen zajistit levnější půjčky.

,