ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Italská rajčata v ohrožení. Dlouhodobá nepřízeň počasí narušuje pěstování

  • 2
Probíhající změna klimatu ohrožuje produkci základních potravin. Příkladem jsou rajčata, jejichž pěstování je každým rokem těžší a těžší. Velké problémy hlásí italský region Apulie, který je léta známý pro své skvělé víno, a speciální odrůdu rajčat Pomodorino. Místním farmářům dělá starosti každoročně klesající úroda.

V italské Apulii dlouhodobě funguje rodinný podnik Spina Sapori Di Puglia, který se zaměřuje na pěstování speciálních rajčat s označením Pomodorino di Manduria. Jde o výraznou odrůdu, která je pro tuto lokalitu typická. Vypěstovaná rajčata v rodinném podniku zavařují a dále konzervují. Region ale dlouhodobě trápí nepříznivé počasí a pěstitelé si tak kladou otázku, co bude dál, píše agentura Bloomberg.

Rajčata se řadí mezi nejoblíbenější druh zeleniny na světě. Jejich produkce je ale skvělým příkladem toho, jak postupující globální oteplování a velmi nevyzpytatelné počasí ovlivňuje fungující zemědělství.

Co s nadúrodou rajčat, aby nepřišlo nic vniveč. Usušit, zamrazit, do kečupu

Právě Itálie se řadí mezi největší evropské pěstitelské oblasti rajčat na světě. Letos tam ale zažili snad už úplně všechno. Od prvotních mrazáků, přes povodně, spalující vlny veder i silná krupobití. To všechno silně poznamenalo výslednou úrodu, která nebude dobrá.

„Pěstování rajčat je pro nás velmi únavným bojem. V posledních několika letech bylo každé léto úplně jiné a my už nevíme, co vlastně čekat. Netušíme, jestli naše odrůda Pomodorino di Manduria bude existovat třeba i za padesát let,“ uvedl pro agenturu Bloomberg farmář Giampiero Spina, který v rodinném italském podniku dlouhodobě působí.

Počasí se zbláznilo

Spalující vedra mnohdy znemožnila včelám opylovat květy, rajčata dozrála až příliš rychle a dařilo se i jejich škůdcům. Pěstitelé museli více než dřív bojovat s nejrůznějšími chorobami, a to zvlášť po silných jarních deštích.

Odrůda Pomodorino sice nevyžaduje přílišné zavlažování, podle farmáře Giampiera Spiny však byla letošní vedra až příliš velká a produkce bude oproti průměru asi poloviční. Pro tuto odrůdu zároveň nehraje fakt, že se pěstuje na otevřených polích. Zranitelnost vůči nepříznivému počasí je tak až příliš velká.

Itálie není jediná. S nepříznivou produkcí rajčat se letos potýkali i v Indii. Mnohé fastfoody v tomto státě musely vyřadit rajčata ze svých jídelníčků. Mimo jiné i kvůli tomu, že růst ceny rajčat v regionu byl až nečekaně prudký.

Indický Burger King vyhazuje rajčata z nabídky, bojí se o jejich kvalitu

Celková italská produkce rajčat bude letos podle odhadů asi o desetinu nižší než v roce 2021. Zemědělci na italském severu zareagovali i kvůli rostoucím nákladům prudkým zvýšením ceny, a to meziročně až o 40 procent. Hrozí, že tento růst se v příštích měsících projeví i v maloobchodních cenách po celé Evropě. Vědci i pro další léta očekávají, že se výnosy budou nadále zmenšovat.

„Produkce rajčat se může posouvat stále severněji. My tam ale svou odrůdu pěstovat nemůžeme,“ dodal pro Bloomberg Francesco Mutti, který rovněž v rodinném podniku Spina Sapori Di Puglia dlouhodobě působí.