llustrační foto. | foto: Reuters

Poláci ženou Gazprom k arbitráži o miliardy zlotých za přerušení toku plynu

  • 10
Polská společnost EuRoPol GAZ odstartovala arbitrážní řízení s ruským plynárenským gigantem Gazprom. Požaduje odškodné ve výši zhruba 6 miliard zlotých (asi 31,5 miliardy korun) kvůli tomu, že ruská strana přerušila tok plynu plynovodem Jamal protínajícím polské území. Uvedl to místopředseda polské vlády a ministr státního majetku Jacek Sasin.

Společnost EuRoPol GAZ podle Sasina požaduje zhruba 850 milionů zlotých jako náhradu za neuhrazené pohledávky u Gazpromu z dřívějších let. Gazprom tyto pohledávky nemusel uhradit pod podmínkou, že bude přes Polsko dodávat plyn až do roku 2045 a že EuRoPol GAZ bude na přepravě těchto dodávek vydělávat.

„Plyn, který měl téct přes Polsko, neteče, takže má Polsko právo požadovat refundaci,“ uvedl Sasin. Dodal, že EuRoPol GAZ bude v rámci arbitráže požadovat rovněž přes pět miliard zlotých jako kompenzaci ušlých zisků z poplatků za přepravu plynu.

Gazprom loni v květnu oznámil přerušení dodávek plynu prostřednictvím plynovodu Jamal do Evropské unie. Zdůvodnil to ruskými sankcemi na firmu EuRoPol GAZ. Plynovod Jamal vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

16. června 2022

,