Sídlo Institutu pro věci víry čili vatikánské banky

Sídlo Institutu pro věci víry čili vatikánské banky | foto: Profimedia.cz

Skandál vatikánské banky: policie odvedla biskupa a dva další lidi

  • 11
Policie poprvé zatýkala ve skandálu, kterým je opředena banka ve Vatikánu. Odvedla si biskupa, člena italských tajných služeb a finančního zprostředkovatele. Policie vyšetřuje podezření z praní špinavých peněz. Informovala o tom italská média.

Zatýkání souvisí s vyšetřováním nezákonného převodu peněz, v němž by mohla figurovat i vatikánská banka.

Podle serveru listu Corriere della Sera je zatčeným prelátem Nunzio Scarano, biskup z jihoitalského Salerna. Podle zpravodajské televize Sky TV TG-24 jsou všichni tři zatčení podezřelí z podvodu a korupce.

Podle agentury AP se případ má týkat pokusu o převoz 20 milionů eur (půl miliardy Kč) ze švýcarské banky do Itálie italským vládním letadlem. Zatím není jasné, jakou roli v transakci měla sehrát banka.

Problémová banka, známá jako Ústav pro věci víry (IOR), dělá Vatikánu již dlouhodobě starosti. Před dvěma dny jmenoval papež František zvláštní komisi, která má zkoumat její právní strukturu a činnosti.

Banka, která není přístupná veřejnosti, spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě. Italské úřady ji vyšetřují pro podezření z praní špinavých peněz, což banka popírá. Italská centrální banka se navíc domnívá, že někteří Italové ve vatikánské bance ukrývají své příjmy před zdaněním.

Banku založil v roce 1942 papež Pius XII., aby spravovala převážně peníze určené pro církevní instituce a charitativní práce.

,