Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Procento nejbohatších ničí planetu víc než 66 procent nejchudších, říká zpráva

  13:56
Nejbohatší jedno procento lidstva je zodpovědné za více emisí uhlíku než 66 procent nejchudších obyvatel. Tuto skutečnost odhalila rozsáhlá studie o nerovnosti v oblasti klimatu, kterou realizovalo hnutí Oxfam. „Superbohatí drancují a znečišťují planetu a nejvyšší cenu za to platí ti, kteří si to mohou dovolit nejméně,“ říká Chiara Liguoriová, hlavní poradkyně Oxfamu pro politiku klimatické spravedlnosti.

Soukromé letadlo nad Monte Carlem (8. července 2022) | foto: Profimedia.cz

Dosud nejobsáhlejší studie takzvané globální klimatické nerovnosti, kterou kdy odborníci uskutečnili, ukazuje, že tato elitní skupina, kterou tvoří 77 milionů lidí včetně miliardářů, milionářů a lidí s platem vyšším než 140 000 USD (3,1 milionů Kč) ročně, se v roce 2019 podílela 16 procenty na všech emisích CO2. „Planetě tak nyní hrozí dvojí krize: klimatická a krize nerovnost, které se vzájemně podporují,“ říká Liguoriová.

Oxfam

je celosvětové hnutí lidí, kteří bojují proti nerovnosti, jeho cílem je skoncovat s chudobou a nespravedlností. Organizace byla založena v roce 1942.

Oxfam poskytuje pomoc během různých světových krizí včetně izraelsko-palestinského konfliktu, hladomoru v Severní Koreji, sucha ve východní Africe v roce 2011, sucha v Sahelu v roce 2012, zemětřesení v Nepálu nebo krize v Jemenu,

Deník The Guardian exkluzivně spolupracoval s organizací Oxfam, Stockholmským institutem pro životní prostředí a dalšími odborníky na přípravě speciálního šetření, které si nyní klade za cíl zkoumat příčiny a důsledky uhlíkové nerovnosti a nepřiměřený dopad superbohatých jednotlivců, mnohdy označovaných jako elita znečišťovatelů.

Právě spravedlnost v oblasti klimatu bude jedním z hlavních bodů programu nadcházejícího klimatického summitu OSN Cop28, který se bude konat ve Spojených arabských emirátech.

Podle zprávy trpí neúměrně více lidé žijící v chudobě, marginalizované etnické skupiny, migranti a ženy a dívky pracující pod širým nebem nebo v oblastech ohrožených extrémním počasím. U těchto skupin je méně pravděpodobné, že mají úspory, pojištění nebo jakoukoli sociální ochranu. To je z ekonomického i fyzického hlediska více ohrožuje povodněmi, suchem, vlnami veder a lesními požáry.

Zpráva dále uvádí, že by trvalo přibližně 1 500 let, než by člověk ze zbylých 99 procent obyvatel vyprodukoval tolik uhlíku jako nejbohatší lidé za rok. Ze zprávy také vyplývá, že v roce 2019, tedy posledním roce, za který jsou k dispozici komplexní údaje, byly země s vysokými příjmy zodpovědné za 40 procent celosvětových emisí CO2 založených na spotřebě. Příspěvek zemí s nízkými příjmy činil zanedbatelných 0,4 procenta. Například Afrika, kde žije přibližně šestina světové populace, byla zodpovědná za pouhá čtyři procenta celosvětových emisí.

Nechuť snižovat emise

Méně diskutovaným, ale rychleji rostoucím problémem je nerovnost uvnitř jednotlivých zemí. Miliardáři jsou dnes stále v drtivé většině běloši, muži sídlící v USA nebo Evropě. Příslušníky této vlivné třídy superbohatých lze stále častěji najít i v jiných částech světa. Milionáři jsou podle Oxfamu ještě rozptýlenější.

Elita superbohatých má také obrovskou a rostoucí politickou moc, neboť vlastní mediální organizace a sociální sítě, najímá reklamní a PR agentury a lobbisty a společensky se stýká s vysokými politiky, kteří jsou často také členy této skupiny, uvádí zpráva.

Prostě léto? Bez klimatické změny by dnešní vedra nebyla možná, vzkazují vědci

Například ve Spojených státech vlastní každý čtvrtý člen Kongresu akcie společností vyrábějících fosilní paliva v celkové hodnotě 33 až 93 milionů dolarů (746 milionů–2,1 miliardy Kč). Zpráva dále uvádí, že právě tento fakt pomáhá vrhnout světlo na to, proč celosvětové emise stále rostou a proč vlády nadále dotují průmysl fosilních paliv v rozporu se svými mezinárodními závazky postupně snižovat emise uhlíku.

Oxfam v závěru studie požaduje vysoké daně z bohatství pro superbohaté a daně pro společnosti vyrábějící fosilní paliva. Peníze mají podle ní plynout k nejhůře postiženým, snížit nerovnost a financoval přechod na obnovitelné zdroje energie. Podle organizace by 60procentní daň z příjmů procenta nejbohatších vynesla 6,4 bilionu dolarů ročně a mohla by snížit emise o 695 milionů tun, což je více, než činí emisní stopa Spojeného království v roce 2019.

„Nezdanění bohatství umožňuje nejbohatším okrádat nás, ničit naši planetu a nerespektovat demokracii,“ uvedl prozatímní výkonný ředitel Oxfam International Amitabh Behar. Zdanění extrémního bohatství mění podle něj naše šance na řešení nerovnosti i klimatické krize. „V sázce jsou biliony dolarů, které můžeme investovat do dynamických zelených vlád 21. století, ale také znovu vložit do našich demokracií,“ uzavřel podle The Guardianu.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...