Zvěsti o tom, že bude Noma zavřena, kolují už několik měsíců. René Redzepi, šéfkuchař a majitel restaurace Noma sdělil, že pro něj i jeho sto zaměstnanců je chod restaurace ekonomicky neudržitelný.
Restaurace Noma v Kodani |
Oznámení přišlo z instagramového účtu světoznámé restaurace v pondělí 9. ledna a potvrdilo, že zima 2024 bude pro restauraci poslední.
„Abychom zůstali Nomou, musíme se změnit. Proto, milí hosté a přátelé, máme pro vás několik zajímavých zpráv. Zima 2024 bude poslední sezonou Nomy, jak ji známe. Začínáme novou kapitolu; Noma 3.0,“ zveřejnila restaurace na Instagramu.
„Musíme toto odvětví přehodnotit,“ řekl dále šéfkuchař deníku New York Times. V roce 2021 restaurace i s vládní podporou prodělávala, přičemž prodávala obědy za 700 dolarů.
Noma udělala z Kodaně kulinářskou destinaci, zapsala novou severskou kuchyni do světového lexikonu a udělala nejfajnovější zábavu, které se může kuchař věnovat.
Po svém otevření v roce 2003 působila většinou v utajení, dokud se v roce 2010 nedostala na první místo v žebříčku 50 nejlepších na světě. Tento titul získala celkem pětkrát, naposledy v roce 2021.
Nyní se Redzepi zaměří na Noma Projects, laboratoř a fermentační studio, které začalo prodávat produkty jako uzený houbový garum, koření vyrobené z hub.
„V roce 2025 se naše restaurace promění v obří laboratoř – průkopnickou testovací kuchyni věnovanou práci na inovacích potravin a vývoji nových chutí, která bude sdílet plody našeho úsilí v širším měřítku než kdy předtím,“ sdělila restaurace na svém webu.
Zavření luxusní restaurace se věnuje také ekonom Lukáš Kovanda, který na svém twitterovém účtu situaci popsal.
Těžké období pro luxusní restaurace
Zavření restaurace Noma je dalším špatným znamením pro fine diningové restaurace, kde večeře běžně stojí 500 dolarů a více. Na konci roku 2022 zavřel známý kalifornský šéfkuchař David Kinch dveře svého třímichelinského podniku Manresa v Los Gatos v Kalifornii.
„Tříhvězdičkové restaurace se opravdu těžce mění na jiné typy,“ řekl Kinch agentuře Bloomberg. „Šéfkuchaři, kteří byli zvyklí mít armády lidí, museli přehodnotit svůj provozní manuál.“
Finský šéfkuchař Kim Mikkola, který čtyři roky pracoval v Nomě, řekl, že fine dining, podobně jako diamanty, balet a další elitní obory, má v sobě často zabudované zneužívání. „Všechno luxusní je postaveno na něčích zádech, někdo to musí zaplatit,“ řekl.
McDonald‘s v Kazachstánu skončí. Ruské maso používat nesmí a jiné je drahé |
Šéfkuchař Réne Redzepi ovšem s kuchařinou nekončí. Provozuje burger bar Popl, který založil během pandemie a který má nyní stálé místo v Christiánii, známé také jako Svobodné město Christiania, což je polonezávislá anarchistická komuna ležící na území Dánska.
Od 15. března do 20. května 2023 bude šéfkuchař nabízet své kuchařské umění v Noma Kyoto v Ace Hotel Kyoto v Japonsku. K dispozici budou pouhá dvě místa – jedno na oběd a jedno na večeři. Cena balíčku zahrnující jídlo a nápoje činí 775 eur + 10% servisní poplatek na osobu.