Podíl firmy na japonském trhu je menší než procento. Ilustrační foto.

Podíl firmy na japonském trhu je menší než procento. Ilustrační foto.

Nokia opouští japonský trh, ponechá zde jen značku Vertu

  • 11
Finská společnost Nokia, jejíž mobilní telefony patří v Česku mezi nejpoužívanější, opouští japonský trh. Firma si zde ponechá jen luxusní značku Vertu. Prodej mobilů se rozhodla ukončit poté, co se jí nepodařilo výrazněji prorazit na místním trhu a částečně i kvůli probíhající finanční krizi.

Nokia je sice s téměř čtyřicetiprocentním tržním podílem největším výrobcem mobilních telefonů na světě, její podíl na samotném japonském trhu však mizivý - činí méně než procento. Produkty finského výrobce totiž nedokázaly odlákat japonské spotřebitele od vysoce výkonných mobilů místní výroby.

"Usoudili jsme, že za současných obtížných ekonomických podmínek nemůžeme investovat do vývoje produktů určených pouze pro Japonsko," řekl výkonný viceprezident společnosti Timo Ihamuotil.

Luxusní divize Vertu již dříve oznámila, že navzdory ekonomickému poklesu plánuje rapidní expanzi. Divize věří, že mobilní telefony se mohou brzy stát na trhu s luxusním zbožím novým hitem. Do konce příštího roku chce Vertu zvýšit počet samostatných obchodů po celém světě na 50 ze současných 30.

Společnost Vertu byla založena v roce 1998. Prodává ručně vyrobené telefony zdobené drahokamy, jejichž ceny se pohybují od 3 500 eur (téměř 90 tisíc Kč) po více než 100 tisíc eur (2,5 milionu Kč).

,