Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nezákonné provize vynesly HP zakázku. Firma se očišťuje pokutou

  • 2
Počítačová firma Hewlett-Packard zaplatí 55 milionů dolarů (1,074 miliardy Kč) za urovnání žaloby, která ji viní z nedovolených obchodních praktik. Společnost v minulosti platila jiným firmám provize za to, aby doporučovaly její výrobky. Chtěla tím dosáhnout na státní zakázky.

Zakázky pro americkou administrativu vyřizovala v roce 2002 vládní agentura GSA. Pokutu dostala HP také proto, že zakázky na výpočetní techniku byly údajně špatně ohodnocené, protože počítačová společnost neposkytla agentuře GSA úplné informace.

Pokutu udělilo ministerstvo spravedlnosti a je podle listu Guardian největší svého druhu v posledních letech. I když HP s pokutou souhlasila, trvá na tom, že zákon neporušila.

HP byla v minulosti součástí skupiny velkoobchodních a poradenských firem, které si vzájemně garantovaly kvalitu svých výrobků formou doporučení vládním agenturám, aby zvýšily šanci na získání státních zakázek. Spřízněné firmy si za to vyplácely provize.

HP jakoukoliv nezákonnou činnost odmítá. "Je v nejlepším zájmu našich akcionářů vyřešit tuto záležitost a přenést se přes ni," uvedla firma v prohlášení. Firma nicméně oznámila, že pokuta ovlivní zisk z jejích akcií.