50 centová euromince

50 centová euromince | foto: Vladan Rámiš, iDNES.cz

Německá ekonomika konečně stoupla, ale jen o desetinu procenta

  • 2
Německá ekonomika v prvním čtvrtletí stoupla proti předešlým třem měsícům o 0,1 procenta. Obnovila tak slabý růst po poklesu o 0,7 procenta v posledním čtvrtletí loňského roku. Německo představuje největší evropskou ekonomiku, na které je závislá i řada českých firem.

Středeční předběžné odhady spolkového statistického úřadu jsou horší, než se očekávalo. Ekonomové podle ankety agentury Reuters odhadovali zvýšení HDP o 0,3 procenta.

V meziročním srovnání se německá ekonomika po stagnaci na konci minulého roku propadla o 1,4 procenta. Úřad revidoval údaje za čtvrté čtvrtletí směrem dolů, dosud uváděl za toto období mezičtvrtletní pokles o 0,6 procenta a meziroční růst o 0,1 procenta. "Německá ekonomika nabírá dech jen zvolna. Roli ve slabém růstu hrála mimořádná zima," komentoval údaje statistický úřad.

Německo si v prvních dvou letech dluhové krize v eurozóně vedlo relativně velmi dobře, loni už ovšem začalo pociťovat dopady slabé poptávky v eurozóně. Stále je na tom ale lépe než většina ostatních zemí eura.

Například francouzská ekonomika v prvním čtvrtletí podle středečních odhadů znovu klesla, a druhá největší ekonomika eurozóny se tak vrátila do recese.

Německá vláda minulý měsíc odhadla, že ekonomika letos vzroste o 0,4 procenta, přední německé ekonomické instituty nicméně čekají růst až 0,8 procenta. Ekonomický růst by měla nyní táhnout hlavně domácí spotřeba, protože vývoz zřejmě zůstane slabý. Loni HDP Německa zpomalil růst na 0,7 procenta.

,