Tři ze čtyř Němců ceny v eurech pořád v hlavě přepočítávají na marky.

Tři ze čtyř Němců ceny v eurech pořád v hlavě přepočítávají na marky. | foto: Profimedia.cz

Němcům euro nevoní, o návratu marky jich sní čím dál víc

  • 102
Šest z deseti Němců není spokojeno s eurem a nejraději by se vrátilo zpět k marce. Ukázal to průzkum, jehož výsledky zveřejnil finanční ústav Dresdner Bank. Euro je v Německu v oběhu šest let. Zatímco před třemi lety chtělo marku zpět 54,3 procenta respondentů, teď je jich už 61,6 procenta.

Mnoho Němců si zavedení eura spojuje hlavně s vyššími cenami. Euru proto s trpkým humorem přezdívají "Teuro", podle výrazu "teuer", což německy znamená "drahý".

Odpůrců společné evropské měny je více mezi ženami, marku by jich chtělo zpět 71,2 procenta, což je o 12 procentních bodů více než před třemi lety.

Průzkum také ukázal, že si tři ze čtyř Němců ceny v eurech pořád v hlavě přepočítávají na marky. V tomto ohledu se od tři roky starého šetření nezměnilo téměř nic.

S eurem je spokojeno 36,3 procenta dotázaných, zatímco v minulém průzkumu to bylo 42,6 procenta. Euro nevadí hlavně mladším a vzdělanějším lidem.

Německá marka si v druhé polovině minulého století vydobyla značné renomé a byla nejstabilnější měnou v kontinentální Evropě. Konkuroval jí švýcarský frank a v rámci celé Evropy ještě britská libra.

Češi, kteří s eurem zatím nemají každodenní zkušenosti, jsou k němu méně kritičtí. Z průzkumu Eurobarometr na konci listopadu vyplynulo, že zavedení eura vnímá pozitivně 42 procent lidí, na korunu jich naopak nedá dopustit 48 procent.

V Česku se eurem zřejmě nebude platit dřív než v roce 2012.

,