Švýcarsko je jedním z nejoblíbenějších daňových rájů na světě. Ilustrační snímek.

Švýcarsko je jedním z nejoblíbenějších daňových rájů na světě. Ilustrační snímek.

Rekordní počet Němců se udává z ukrývání peněz v rájích

  • 42
Bohatých Němců, kteří sami sebe udávají ze skrývání majetku v daňových rájích, letos rychle přibývá. Doplatit daně se za půl roku rozhodlo tolik lidí, jako za celý loňský rok. Hříšníky k tomu vedou obavy z úřadů, které získávají data z daňových rájů, aféra fotbalového bosse Bayernu Mnichov a krach dohody se Švýcarskem.

V letošním prvním půlroce se v Německu úřadům přihlásilo 14 549 daňových hříšníků, zjistila agentura DPA, podle které jde o historický rekord. Za celý loňský bylo v německu 14 644 lidí, kteří přiznali, že ukrývali majetek před zdaněním v cizině.

Pokud se dobrovolně přihlásí a doplatí všechny dlužné částky, mohou daňoví hříšníci v Německu vyjít ze svého přečinu beztrestně.

Nejvíce oznámení eviduje bohatý jih Německa. V Bavorsku se jich objevilo 6 635, čímž spolková země při hranicích s Českou republikou už nyní překonala množství za celý loňský rok. Ve vedlejším Bádensku-Württembersku se "udalo" 2 360 lidí. Více než tisíc případů hlásí také velké spolkové země na západě Německa - Severní Porýní-Vestfálsko, Dolní Sasko a Hesensko. V některých z nich dosáhl počet oznámení ve srovnání s loňskem až čtyřnásobku, poznamenala DPA.

Opačná situace je na bývalém komunistickém a výrazně chudším východě země, kde tamní zemská ministerstva financí zaznamenala jen jednotky nebo desítky případů nahlášení peněz schovaných v zahraničí. Výjimkou byl Berlín, kde se přihlásilo 385 daňových hříšníků - pětkrát více než za celý rok 2012.

Německé úřady získávají informace o kontech

Důvody v takto razantnímu nárůstu oznámení vidí experti v pokračující praxi německých úřadů v nákupu CD s bankovními údaji z daňových rájů, jako je Švýcarsko. Napomohl tomu podle nich i krach dohody s alpskou zemí o zamezení daňových úniků, která umožňovala anonymně se vykoupit z trestu za nepřiznaný majetek v cizině. Tuto dohodu ale na konci loňského roku zablokovala německá levicová opozice.

Jedním z těch, kteří na ni spoléhali, byl i prezident Bayernu Mnichov a německá fotbalová legenda Uli Hoeness, který na začátku roku dobrovolně přiznal úřadům své tajné konto ve Švýcarsku a stal se tak nejznámějším "úlovkem" v tažení Německa proti daňovým podvodníkům. Jeho rozhodnutí mohlo podle odborníků inspirovat i další jemu podobné.