Solární megaprojekty: pandí elektrárna či farma o výkonu pěti Temelínů

  • 138
Pod spalujícími slunečními paprsky v dubajské poušti vzniká budoucí největší solární park světa. Muhammad bin Rašíd Al Maktúm Solar Park je pojmenovaný po víceprezidentovi a premiérovi Spojených arabských emirátů. Žádné ze solárních farem v posledních letech titul „největší“ nezůstal dlouho. Energetické firmy přichází se stále většími projekty. Podívejte se na ty nejvýznamnější z nich.

Mohammed Bin Rashid Al Maktourn solar park (Spojené arabské emiráty)

1 Muhammad Bin Rašíd Al Maktúm Solar Park

Země: Spojené arabské emiráty

Budoucí největší solární park na světě vznikající v samotném srdci pouště poblíž Dubaje má mít 77 kilometrech čtverečních. Nese jméno po premiérovi a víceprezidentovi Spojených arabských emirátů (SAE). Výstavba tohoto obřího projektu, jehož třetí fáze má být dokončena v roce 2020, vyšla podle tamního energetického regulačního úřadu (DEWA) na 13,6 miliardy dolarů, v přepočtu přibližně 311 miliard korun. Po dokončení čtvrté fáze v roce 2030 by elektrárna měla mít výkon pět tisíc megawattů. Pro srovnání je to zhruba výkon pěti temelínských bloků. Solární park by měl zásobovat 1,3 milionu domácností.

Tengger Desert Solar Park (Čína)

2 Tengger Desert Solar Park

Země: Čína

Současně největší fungující fotovoltaický park Tengger Desert Solar Park je přezdívaný jako Velká čínská solární zeď. Jak vyplývá z názvu, nachází se v Tenggerské poušti v čínském regionu Ning-sia byl postaven v roce 2015. Park se rozkládá přibližně na 43 kilometrech čtverečních a jeho celková kapacita dosahuje 1 547 megawattů.

Pavagada Solar Park (Indie)

3 Pavagada Solar Park

Země: Indie

Solární park Pavagada v oblasti Tumkur v jihozápadní Indii má být v letošním roce uveden do provozu. S výkonem dva tisíce megawattů dosahuje celkové produkce energie ze solárních parků v České republice. Sluneční farma má rozlohu 53 kilometrů čtverečních a po zprovoznění předběhne dosud největší světovou fotovoltaickou elektrárnu Tengger. Výstavba byla odhadnuta na 2,2 miliardy dolarů, v přepočtu přibližně 50,3 miliard korun.

Yanchi Ningxia Solar park (Čína)

4 Jen-čch’ Ning-sia Solar park

Země: Čína

Když se v roce 2016 tento fotovoltaický park  otevíral, byl největší na světě. Jeho výkon je tisíc megawattů. Solární střídače jsou od čínské společnosti Huawei Technologies, jejímž hlavním zájmem jsou mobilní telefony.

Kurnool Ultra Mega Solar Park (Indie)

5 Kurnool Ultra Mega Solar Park

Země: Indie

Jedna z největších fotovoltaických elektráren se nachází na jihu Indie. Solární park o rozloze 23 kilometrů čtverečních má výkon tisíc megawatů. O investici v hodnotě přes miliardu amerických dolarů se postarali solární developeři spolu s indickou vládou.

Longyangxia Dam Solar Park (Čína)

6 Lung-jang-sia Dam Solar Park

Země: Čína

Kapacita čínské hybridní elektrárny, která se nachází na 27 kilometrech čtverečních na Tibetské plošině na přehradě v severozápadní Číně, má výkon 850 megawattů. Celková investice dosáhla 890 milionů dolarů a elektrárna dokáže zásobit elektřinou až 200 tisíc domácností. 

Villanueva Solar Farm (Mexico)

7 Villanueva Solar Farm

Země: Mexico

Poblíž Mexického města Villanueva byl v březnu 2018 otevřen solární park společnosti Enel Green Power o výkonu 754 megawattů. Projekt stál 650 milionů dolarů. Na pozemku o rozloze 24 kilometrů čtverečních se nachází 2,3 milionu solárních panelů.

Rewa Ultra Mega Solar (Indie)

8 Rewa Ultra Mega Solar

Země: Indie

V červenci 2018 byl do provozu uveden park v indickém územním distriktu Rewa ve státě Madhjapradéš s kapacitou 750 megawattů. Na stavbu tehdy plánované největší solární elektrárny světla poskytla úvěr Světová banka.

Kamuthi Solar Power Project (Indie)

9 Kamuthi Solar Power Project

Země: Indie

Solární park o výkonu 648 megawattů by měl zásobovat elektřinou až 750 tisíc domácností. Přes 2,5 milionu panelů se rozkládá na ploše o rozloze 10 kilometrů čtverečních.

Noor-Ouarzazate Solar Power Station (Maroko)

10 Noor-Ouarzazate Solar Power Station

Země: Maroko

S plánovaným výkonem 580 megawattů by solární elektrárna v Maroku mohla zásobovat celou Prahu. Solární park se rozkládá na 30 kilometrech čtverečních. V roce 2016 byl dokončen první projekt o výkonu 160 megawattů. Odhadovaná cena celého projektu je 9 miliard dolarů.

Solar Star (USA)

11 Solar Star

Země: Spojené státy americké

Fotovoltaická elektrárna s 1,7 miliony panely má výkon 586 megawattů. Projekt byl dokončen v roce 2015 a zásobovat může 255 tisíc domácností v Kalifornii. Vlastníkem elektrárny je energetická společnost BHE Solar spadající do konglomerátu investora a jednoho z nejbohatších mužů planety Warrena Buffetta.

NP Kunta Ultra Mega Solar Park (Indie)

12 NP Kunta Ultra Mega Solar Park

Země: Indie

Solární park začínal v květnu 2016 s výkonem 200 megawattů. V současné době se pohybuje na 500 megawattech a chystá se na další fázi, díky které se má vyhoupnout na neuvěřitelných 1 500 megawattů – datum dokončení společnost nezveřejnila. Park se rozkládá na ploše o rozloze 32 kilometrů čtverečních.

Ivanpah Solar Park (USA)

13 Ivanpah Solar Park

Země: Spojené státy americké

Park o rozloze 14 kilometrů čtverečních se nachází na hranici mezi Kalifornií a Nevadou v Mohavské poušti a do provozu byl uveden v roce 2014. Celkový výkon je 392 megawattů. Nad fotovoltaickými panely dominují tři věže vysoké necelých 200 metrů. Na jejich vrcholu se nachází nádrže s vodou, kde vzniká pára a pohání turbíny vyrábějící elektřinu. Tato solárně-termání technologie je kritizována ochránci životního prostředí.

Datong Panda Power Plant (Čína)

14 Ta-tchung Panda Power Plant

Země: Čína

Netradiční solární elektrárna se nachází na severu Číny v provincii Šan-si. Energii o výkonu 50 megawattů zde vytváří dvě pandy, tedy solární panely, které mají svým uskupením zvíře připomínat. Elektrárna, která nyní zabírá 248 akrů, by se měla v budoucnu rozrůst o další pandu a dosáhnout výkonu 100 megawattů. Pandy jsou součástí porfolia společnosti Datong Solar Power Top Runner Base, která se neustále rozrůstá a v současnosti dosahuje výkonu 870 megawattů. Po dokončení projektu má mít park výkon až 3 tisíce megawattů.