Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Rodina, či manažeři? Předat byznys je těžké, shodují se NEJ podnikatelé

Ať už vyrábějí jogurty, zpracovávají zlato, recyklují odpadky, nebo přepisují historii vědy, jednu otázku si všichni podnikatelé vybraní do soutěže Světový podnikatel roku kladou stejnou. Kdo po nich byznys převezme? Rodina, nebo manažeři? Jak ustát rodinné vazby v byznysu?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Já nebezpečí rodinných firem vidím v tom, že rodiče se někdy příliš moc zaměří na to, aby potomek pokračoval v té firmě, že přehlédnou, že má jiné nadání.

například můj otec je výborný stavební projektant. Za totáče nemohl mít samozřejmě svou firmu, a tak pracoval v týmu projektantů pro stát. Nebyl oficiálním šéfem, protože nebyl v KSČ (žádný disident, prostě řadový občan, který do KSČ nevstoupil). Když byl nějaký velký problém, tak říkali: "Ještě týden to počká, v pondělí se Emil vrátí z dovolené a podívá se na to." Já však mám nadání na něco jiného a jsem překladatelem a tlumočníkem jednoho z méně obvyklých západoevropských jazyků.

No, a kdyby v době, kdy jsem vyrůstal, byl jiný režim, táta by měl svou projektantskou firmu a asi by chtěl, abych šel studovat stavárnu jako on. Má totiž tu tendenci si myslet, že dítě musí jít ve stopách svých rodičů. Tím, že byl tehdy režim jiný a že nemohl mít svou projektantskou firmu, a tak jsem neměl v čem po něm pokračovat, mě naštěstí na tu stavárnu nenutil, ale byla by to katastrofa. Buď bych se s ním musel do krve hádat, že on na to měl, ale já na to mít nebudu, nebo bych ten tlak neustál šel bych na tu stavárnu, do roka by mě vyhodili a já bych měl život komplikovanější.

takže říkám: Rodinné firmy ano, ale pouze v případě, že na to ten potomek má. Když má někdo autodopravu a jeho syn má buňky pro medicínu, cizí jazyky, stavárnu nebo pro povolání lakýrníka nebo holiče, musí být otec natolik rozumný, že se musí vzdát myšlenky na pokračování firmy v rodině, protože rodinná tradice je sice moc pěkná věc, ale ani tři sta let tradic nic nezmůže, když autodopravcův syn má v sobě více zubařiny než autodopravy nebo když zubařova dcera je lepší klavíristka než zubařka.

0 0
možnosti

Já to vnímám tak , že jsou dva druhy rodinných firem. Na jedné straně ty , kde děti jsou od dětského věku nuceni ve firmě pracovat a které nikdo nešetří , ve firmě si projdou všechny běžné posty a ve věku 25-30 let jsou plně zralé pro převzetí firmy. Takové firmy zpravidla fungují dál a dále se rozvíjejí. Já jsem jednu dobu byl v kontaktu s jednou rodinnou německou firmou. Děti majitele , jak přijely ze střední školy na víkend ...ihned vyfasovaly hadry a vysavače a šly uklízet autobusy. Poté si udělaly řidičáky na autobus a jednu dobu s těmi autobusy také jezdily , pak si prošly účtárnou a ekonomikou , vystudovaly vejšku a ve věku 28 let od svého otce firmu převzaly a on neměl žádné obavy ji jim svěřit.

To u nás to většinou funguje tak , že po škole nastoupí syneček ihned na manažerský post v rodině svého otce , vyfasuje špičkový plat , auto atd.... nic neumí , nic se nenaučí.... vůči ostatním zaměstnancům vystupuje povýšeně..že on je přeci někdo ... a jak otec odejde do důchodu firma se začne hroutit.

5 0
možnosti

Mate pravdu. Dobry koment.

0 0
možnosti

Podle mne je tady problematická celá řada faktorů, hlavně rodiče vidí svoje děti vždy jako svoje děti a to i když je dětem už 50. Mají potřebu jim pomáhat a řídit je bez ohledu na jejich schopnosti či zkušenosti. Např. z popisu Piškanina je evidentně cítit nedůvěra ve své potomky. Něco jako strategický post je v podstatě trafika. Největší tíhu a zodpovědnost ve firmě zpravidla nese exekutivní management. Naše novodobá kapitalistiká historie je zatím krátká na hodnocení úspěchů při předávání firem. Mnohem zajímavější je např. sledovat vývoj u velkých zahraničních firem ... např. velice zajímavou rodinnou historii mají firmy VW a Porche.

0 0
možnosti

Rekl bych, ze vetsina majitelu velkych firem svym synackum vedeni firmy nepreda. Smutne na tom je, ze si za to majitele muzou sami. Potomci vyrustaji ve zlatych klickach a vse jim je dano na zavolani. Je pak samozrejme, ze nemaji tak ostre lokty jako lide kteri se vypracuji od nuly. Nerikam,ze to plati pro vsechny ale vyjimky nepotvrzuji pravidlo.

1 0
možnosti

Myslím, že se to nedá zevšeobecnit - určitě je spousta případů, kdy se rodinnou firmu podařilo udržet po další generace, a také spousta těch, kdy firma odumřela se zakladatelem. Nicméně si myslím, že spíše opak je pravdou: jestliže někdo má tu energii, že vybuduje prosperující firmu, velmi pravděpodobně bude "manažerské principy" uplatňovat i ve své rodině - což se "zlatou klecí" má málo společného. Takže bych řekl, že řada potomků spíše zdrhne a chce si dělat věci po svém, než se podvolovat diktátu otce-zakladatele (nebo matky). Pár příkladů ze svého okolí znám... ;-)

0 0
možnosti

Je to skutočná skúška , ktorá poukazuje na výpovednú hodnotu - správu o stave rodiny a to sa nedá zahrať ani zaplatiť . Už samotné postavenie na trhu dáva tušiť , že  za touto hodnotou je kvantum energie - ktoré je potrebné niekde čerpať . Táto energia pri nesprávnom fungovaní chýba a je príčinou rôznych chorôb . Vypovedá o hodnotách ktorými sa riadia vzťahy medzi najbližšími . Je nám jasné , že aj kontakty sú rovnako dôležité , avšak tu je to ako v alchýmii kde sa pri úspešnom fungovaní a postavení musia stretnúť všetky potrebné ingrediencie . Môžeme dostať od václava , alebo nám spadnúť do lona rôzne veľké dary , ale v praxi vidíme sami ako sa to vyvíja a ako dopadá . Takže skutočne klobúk dolu pred tými , ktorí to dokázali.

0 0
možnosti

Ono je to stejně jedno. Firmu může ke dnu poslat rodina i manažeři. Důležité je mít asi síto, které oddělí zrno od plev. Ať už je to rodina nebo někdo z venku ...

1 0
možnosti
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

RegioJet v Praze otevřel novou lounge, nabízí kafe i zmrzlinu zdarma

29. dubna 2024  15:21

Společnost RegioJet v pondělí v Praze slavnostně otevřela novou lounge pro své cestující. Do...

Májové svátky 2024: 1. května bude otevřeno, na Den vítězství se obchody zavřou

29. dubna 2024  13:03

Květnové svátky zamíchají s otevírací dobou v obchodech. Ta se řídí zákonem, který nařizuje, že...

Šok, radost i překvapení. Vylosovali jsme tři hlavní výherce jarní Megahry

29. dubna 2024  12:38

Jarní Megahra na portálu iDNES.cz dospěla do finále. Kromě poslední týdenní výhry, kterou si odnáší...

Prodejce letenek Kiwi se po čtyřech letech ve ztrátě vrátil loni k zisku

29. dubna 2024  12:30

Český prodejce letenek Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!